Pilot Inkomensverklaring ondernemer via HDN van start

0

Accelerate, Faster Forward (Elements), HDN, Pentrax en Zakelijk Inkomen zijn een pilot gestart met het digitaal aanvragen van de inkomensverklaring ondernemer. Pentrax en Zakelijk Inkomen zijn op het HDN Platform aangesloten en de softwarepakketten zijn aangepast waardoor adviseurs vanuit hun software een inkomensverklaring ondernemer kunnen aanvragen bij één van de aangesloten rekenexperts.

Het proces verloopt dan volledig via HDN inclusief documentafhandeling. Dit zorgt volgens de initiatiefnemers voor meer zorgvuldigheid, gemak en snelheid voor zowel de klant en adviseur als de rekenexperts en geldverstrekkers.

Hoogte van het inkomen

Voor het verkrijgen of wijzigen van een hypotheek is het noodzakelijk informatie te hebben over de hoogte van het inkomen. Voor mensen in loondienst komt deze informatie uit de werkgeversverklaring, de loonstrook en/of uit het UWV-verzekeringsbericht. Voor zelfstandig ondernemers vragen steeds meer geldverstrekkers om een inkomensverklaring ondernemer. Deze uitgebreide analyse wordt opgesteld door een deskundige partij die zich hierin heeft gespecialiseerd, de rekenexpert. Het intermediair vult vandaag de dag het extranet van de rekenexpert in of de klant vraagt zelf een rapport aan. Dit betekent veel heen en weer mailen en handmatig overtypen.

Efficiënter en zorgvuldiger

Omdat dit efficiënter en zorgvuldiger kan, is de pilot Inkomensverklaring ondernemer gestart. Het intermediair vraagt vanuit het softwarepakket via HDN de inkomensverklaring ondernemer aan bij Pentrax of Zakelijk Inkomen. Vervolgens ontvangen zij via HDN de benodigde gegevens en de inkomensverklaring in het softwarepakket. Zo kan de aanvraag direct door naar de geldverstrekker. Hierdoor verloopt het proces sneller, worden er geen gegevens handmatig overgetypt en verloopt alles, inclusief documentafhandeling, veilig en digitaal via HDN.

Landelijke uitrol

De komende maanden testen een aantal advieskantoren op uitnodiging van Faster Forward en Accelerate de nieuwe manier van werken. Als de pilot succesvol verloopt, wordt de nieuwe werkwijze voor alle intermediairs en softwareleveranciers beschikbaar gemaakt. Reinier van der Heijden, directeur HDN: “Samen met de partners zetten we weer een belangrijke stap naar het volledig digitaal aanvragen van een hypotheek. Het is goed nieuws dat ook ondernemers een snelle gestandaardiseerde digitale route hebben om hun inkomensgegevens aan te leveren bij de adviseur.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.