Piek financiële malware na de vakantie

0

Wereldwijd werden 430.000 internetgebruikers in de eerste helft van 2019 getroffen door malware gericht op het stelen van financiële gegevens, digitale valuta of andere online betalingsdiensten. Het aantal zakelijke slachtoffers verdubbelde tot 30,9%, waar dat vorig jaar nog 15,3% was.

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Kaspersky wisten in de eerste zes maanden van dit jaar meer dan 339.000 phishingaanvallen te onderscheppen van webpagina’s die zich voordeden als landingspagina’s van grote banken. Deze webpagina’s zien eruit als legitieme websites en zijn bedoeld om bijvoorbeeld bankkaartgegevens of andere persoonlijke financiële informatie buit te maken.

Piek na de vakantie

Jornt van der Wiel, security-expert bij Kaspersky: “Naar verwachting blijft het aantal slachtoffers van financiële malware toenemen in de tweede helft van dit jaar. Doorgaans zien we een stijging van cybercriminele activiteiten direct na de vakantieperiode. In zo’n opstartperiode na de vakanties wordt apparatuur veelal minder vaak gebruikt en lijken consumenten minder alert te zijn. Het risico op financiële malwarepraktijken is daarentegen groter. Blijf altijd waakzaam bij het doen van online bankzaken.”

De landen met het grootste aandeel gebruikers dat werd aangevallen door financiële malware waren China en Wit-Rusland (elk 2,3%). Op de tweede en derde plaats stonden respectievelijk Venezuela (2,2%) en Zuid-Korea (2,1%).

Trojaanse families

Kaspersky heeft eveneens een lijst samengesteld van bancaire Trojaanse families die het meest gebruikt zijn voor aanvallen op zakelijke slachtoffers. Vier op de tien (40%) financiële bedreigingen op zakelijke internetgebruikers kwamen van de zogeheten RTM banking Trojan – een van de gevaarlijkste soorten bancaire malware voor bedrijven in 2018. RTM wordt gevolgd door de Emotet banking Trojan met 15%. Deze laatstgenoemde malware is met name schadelijk omdat dit een ware netwerkindringer is die zich verspreidt via kwetsbare apparatuur die niet voorzien is van de laatste veiligheidsupdates. Emotet is bovendien in staat meer malware automatisch te downloaden op de apparatuur van slachtoffers. Trickster maakt de lijst van top 3 meest gesignaleerde malware compleet met 12% van de ontdekte bedreigingen.

Consumenten

Consumenten werden met name getroffen door Zbot-malware. Zo’n 26% kwam voor rekening van deze financiële malware die persoonlijke gegevens steelt en mogelijk van afstand controle over transactiegegevens overneemt. Ook particuliere internetgebruikers waren slachtoffer van RTM en Emotet. Waar RTM in de eerste helft van 2018 eigenlijk alleen werd toegepast op bedrijven, zijn begin dit jaar ook consumenten slachtoffer geworden van deze financiële malware.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.