PFZW investeert in groene energietechnologie

0

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft een minderheidsbelang genomen in SCW Systems. Met deze kapitaalinjectie kan SCW Systems zijn technologie van opschalen. Dit is een revolutionaire, in Nederland ontwikkelde technologie, die organische rest- en afvalstromen omzet in duurzame energie.

Het is de eerste belegging van PFZW vanuit een nieuwe private equity duurzaamheids-strategie waarvoor de komende jaren 500 miljoen euro beschikbaar is. Via dit mandaat kan privaat kapitaal worden geïnvesteerd in ondernemingen die oplossingen bieden op vier thema’s: klimaat, waterschaarste, voedselzekerheid en zorg. PGGM is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Financiering maakt opschaling mogelijk

SCW Systems zet (natte) organische reststromen om in groene grondstoffen voor de energie- en chemische industrie. Deze conversie vindt plaats bij hoge druk en temperatuur boven het zogenaamde superkritische punt van water. De technologie sluit volledig aan op de bestaande Nederlandse gasnetwerk en dit heeft geen verdere aanpassingen nodig.

SCW Systems heeft vele jaren gewerkt aan een succesvolle proefinstallatie en verwacht met de opschaling van deze wereldprimeur in binnen- en buitenland te kunnen bijdragen aan de energietransitie en een koolstofarme economie. Als start heeft de onderneming in een joint venture met Gasunie New Energy in Alkmaar inmiddels een demonstratiefabriek gerealiseerd.

Meer investeringen in de toekomst

SCW en Gasunie willen in de periode tot 2023 een infrastructuur bouwen voor de Nederlandse markt van zo’n twee tot driehonderd productie-units met een totale capaciteit van circa 20 petaJoule. Naar verwachting zal PFZW ook vermogen verstrekken aan deze infrastructuurprojecten.

Met deze conversie-units kan behalve groen gas (methaan) ook groene waterstof worden geproduceerd. Dit kan als grondstof worden gebruikt in de energie- en chemische industrie. SCW ontwikkelt tevens een nieuw proces voor CO2-hergebruik, waarbij het gasvormig CO2 wordt omgezet in een vaste stof die nuttig gebruikt kan worden als vervanger van cement of kalk. Kort-cyclische CO₂ wordt daarmee permanent aan de atmosfeer onttrokken.

Een interessante bijvangst is dat de in biomassa aanwezige mineralen uitkristalliseren in de superkritische fase van water. Daardoor wordt terugwinning van bijvoorbeeld fosfaten op termijn mogelijk en kunnen (complexe) grondstoffenkringlopen worden gesloten. Omdat de natuurlijke fosfaatreserves op lange termijn uitgeput raken, is het belangrijk dat alternatieven voor bijvoorbeeld kunstmestproductie beschikbaar komen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar