‘Persoonlijke lening vrijwel altijd goedkoper dan hypotheek verhogen’

0

“Door de fors stijgende hypotheekrentes is je verbouwing financieren met een persoonlijke lening tegenwoordig bijna altijd goedkoper dan je hypotheek verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van ons”, zegt Amanda Bulthuis (foto) van financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Bulthuis: “Toen we in juli vorig jaar hetzelfde onderzoek deed, was een persoonlijke lening van maximaal 28.000 euro goedkoper dan een tweede hypotheek afsluiten. Door de alsmaar stijgende hypotheekrentes was de grens in maart van dit jaar al opgelopen naar 55.000 euro. En nu zien we dus dat zelfs als je 100.000 euro of meer leent voor je verbouwing, je dit voordeliger kunt lenen met een persoonlijke lening dan door je hypotheek te verhogen. Dit komt vooral doordat de hypotheekrentes sinds eind vorig jaar fors zijn gestegen. De leenrentes stijgen ook, maar veel minder hard.”

Bijkomende kosten

“Als je je hypotheek verhoogt, krijg je vaak eenmalig te maken met bijkomende kosten”, zegt Bulthuis. “Wanneer een hypotheek na de verhoging hoger wordt dan het bedrag waarvoor je je hypotheek oorspronkelijk had ingeschreven bij de notaris, moet je voor de verhoging opnieuw notariskosten betalen. Daarnaast betaal je voor de tweede hypotheek advies-, afsluit- en taxatiekosten. Alles bij elkaar kom je op ongeveer 3000 euro aan bijkomende kosten. Bij een persoonlijke lening heb je geen bijkomende kosten. Hierdoor is het eigenlijk altijd al zo dat tot een bepaald leenbedrag de persoonlijke lening goedkoper is dan je hypotheek verhogen, ondanks dat een persoonlijke lening vaak een hogere rente heeft dan een hypotheek.”

Snel stijgende hypotheekrentes

Bulthuis: “Hier komt nu dus ook nog bij dat door de snel stijgende hypotheekrentes de rente voor een persoonlijke lening in verhouding lager zijn ten opzichte van de rente voor een hypotheek. Dit alles bij elkaar zorgt er nu dus voor dat ook voor heel uitgebreide, dure verbouwingen een persoonlijke lening vaak voordeliger is dan een tweede hypotheek afsluiten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.