Persoonlijke lening soms goedkoper dan tweede hypotheek

0

Volgens Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl is een tweede hypotheek voor de financiering van een verbouwing lang niet altijd de voordeligste optie voor een klant. “Als je voor de verbouwing maximaal 28.000 euro leent, dan kan een persoonlijke lening tot 800 euro voordeliger uitpakken.”

Het verschil wordt vooral veroorzaakt door de extra kosten die je bij een hypothecaire lening hebt, zoals advies-, afsluit-, taxatie- en notariskosten. Die bijkomende kosten vallen bij een persoonlijke lening vaak lager uit, stelt Bulthuis. “Ondanks dat je voor de hypotheek een lagere rente betaalt, is een persoonlijke lening hierdoor soms toch goedkoper dan de hypotheek verhogen.”

De rente voor een tweede hypotheek of persoonlijke lening zijn aftrekbaar als het geleende bedrag wordt gebruikt voor de eigen woning. Ook de bijkomende kosten voor de tweede hypotheek zijn éénmalig aftrekbaar. Hiermee is in de vergelijking rekening gehouden.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek keek Geld.nl naar de kosten voor een hypotheek en de kosten voor een persoonlijke lening. In de berekening ging de vergelijkingssite uit van een looptijd van 120 maanden (10 jaar) voor de persoonlijke lening en de hypotheek.

Omdat je een hypotheek ook in 360 maanden (30 jaar) kunt afsluiten, keek Geld.nl ook naar de kosten van die hypotheeklooptijd tegenover een persoonlijke lening van 120 maanden (10 jaar) en 180 maanden (15 jaar), de langst mogelijke looptijden voor persoonlijke leningen. Dan blijkt een persoonlijke lening zelfs bij veel hogere leenbedragen goedkoper. Bulthuis: “Je hebt bij een hypotheek met een looptijd van 360 maanden wel lagere maandlasten, omdat je de aflossing over meer maanden spreidt. Daar staat echter tegenover dat je een langere periode rente betaalt, waardoor de totale kosten veel hoger zijn. Als je de maandlasten kunt betalen, kun je dus altijd beter kiezen voor een persoonlijke lening van 10 of 15 jaar dan voor een tweede hypotheek van 20 of 30 jaar.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.