Persconferenties Rutte veroorzaken kort schrikeffect op woningmarkt

0

Op de dagen waarop het kabinet coronamaatregelen aankondigde, is een schrikreactie te zien in de particuliere aanvraag van woninginformatie. Maar woningkopers lijken in de dagen erna wel snel over die eerste schrik heen, blijkt uit waarnemingen van het Kadaster.

Het aantal mensen dat koopsominformatie opvroeg bij het Kadaster daalde specifiek op de dagen na het aankondigen van maatregelen door premier Mark Rutte: thuiswerken waar mogelijk voor heel Nederland (12 maart), sluiting horeca en scholen (15 maart) en economische maatregelen (17 maart). Van week 11 (9-15 maart) op week 12 (16-22 maart) daalde het aantal particuliere bezoeken op kadaster.nl sterk, namelijk met 28%. Daarna veerde de bezoekersaantallen weer op.

Na 12 maart noteerde het kadaster een ruime halvering van 54% van het aantal vragen naar woninginformatie. “Potentiële kopers vragen daarbij voor 2,95 euro informatie op over de woning waar ze interesse in hebben, zoals over de laatste verkoopprijs of de grootte van de woning”, vertelt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster. “In regio’s waar het aantal coronabesmettingen voorop liep, zoals Noord Brabant, de Noordelijke Veluwe en Kampen, zag je ook eerder de vraag naar informatie afnemen. Het aantal bevragingen veert inmiddels weer op, maar het is nog niet op het niveau van voor 12 maart”, aldus De Vries.

Seizoenseffecten

Het aantal woningtransacties daalde in de week van 9-15 maart met 64% en in week van 23-29 maart met 27% ten opzichte van de week ervoor. Deze daling vindt volgens het Kadaster echter al een aantal jaren plaats in deze periode en daarom zou er sprake kunnen zijn van een seizoenseffect. In de week van 16-22 maart noteerde het Kadaster bovendien een stijging van 44%. Particulieren vroegen duidelijk minder informatie op, maar bleven wel kopen.

Ook de terugloop in het aantal transportaktes dat wordt ingeschreven lijkt volgens De Vries vooralsnog eerder een seizoenseffect te zijn dan corona gerelateerd. Hij noemt het wel opvallend dat het aantal bevragingen door makelaars al vier weken achter elkaar een daling laat zien. “Bij het kopen van een woning wordt een koopovereenkomst opgesteld, vaak door een makelaar. Die vraagt daarvoor informatie op bij het Kadaster. Het aantal aanvragen door makelaars begon licht te dalen nadat het advies werd gegeven om thuis te werken. Het is nog te vroeg om daar écht iets over te kunnen zeggen, maar het is wel opvallend.”

Veel hypotheekoversluitingen

Veel notarissen zien op dit moment nog geen effecten, doordat veel overdrachten al weken vooruit gepland zijn. Op de hypotheekmarkt ziet het Kadaster wel meer mensen hun hypotheek oversluiten. De Vries: “Veel mensen willen dat waarschijnlijk nu nog snel doen, omdat ze bang zijn dat de rente de komende tijd gaat stijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.