Pensioenzekerheid Nederland neemt af

0

Als het gaat om de pensioenzekerheid, moet Nederland dit jaar genoegen nemen met een achtste plaatst in de Global Retirement Index (GRI). De lijst is opgesteld door Natixis Global Asset Management. Vorig jaar stond ons land nog vijfde.

De GRI vergelijkt de capaciteit van landen om te voorzien in de behoeften van hun gepensioneerden op basis van 18 indicatoren die gegroepeerd zijn rond vier thematische subindexen: Gezondheid, Levenskwaliteit, Pensioen en financiën en Materieel welzijn.

Nederland scoort dit jaar erg hoog voor de indicatoren Gezondheidsuitgaven (tweede plek) en Materieel welzijn (achtste plek). De scores voor de index Pensioen en financiën is beduidend lager. Nederland staat pas op de vijftiende plek. in deze index werd vooruitgang geboekt op het gebied van belastingdruk, oninbare leningen en overheidsschuld.

Lage inflatie

Ons land behaalde hoge scores voor governance, evenals voor lage inflatie. De belastingdruk is echter relatief groot en de lage rentevoeten zijn in het nadeel van de Nederlandse spaarders en gepensioneerden. En net als in de meeste Europese landen vormt de vergrijzing van de Nederlandse bevolking een demografische uitdaging.

In de index Levenskwaliteit scoort Nederland relatief goed met de zevende plaats voor geluk. Het scoort verder ook goed voor biodiversiteit en habitat, water en sanitaire voorzieningen, en luchtkwaliteit.

Noord-Europa domineert dit jaar de index met maar liefst zeven landen uit die regio in de wereldwijde top tien. Noorwegen voert de lijst aan, gevolgd door Zwitserland, IJsland, Zweden, Duitsland, Nederland en Oostenrijk. Het rijtje wordt vervolledigd door NieuwZeeland (4), Australië (6) en Canada (10).

Gezondheidszorg

De toplanden, waaronder Nederland, kunnen bogen op zeer sterk ontwikkelde sectoren op het gebied van gezondheidszorg. Deze landen scoren erg hoog op het gebied van levenskwaliteit. De hoge inkomensniveaus en relatief lage ongelijkheid maken dat ze het erg goed doen op het gebied van materieel welzijn.

De laagste score behaalden de toplanden voor de subindex Pensioen en Financiën. Dat komt niet als een verrassing, aangezien het merendeel een vergrijzende bevolking met een hoge afhankelijkheidsscore heeft. Het gevolg daarvan is dat de pensioenkosten moeten worden gedragen door een relatief klein deel van de bevolking in de werkende leeftijd. Deze landen kennen ook een hoge belastingdruk, en dat is misschien wel de afweging die moet worden gemaakt om een overheidsbeleid te kunnen voeren dat die landen naar de top van de ranglijsten heeft gestuwd.

(Bron: The Asset)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.