Pensioenwet moet DGA niet langer uitsluiten

0

Als de DGA onder de Pensioenwet valt, kan hij zijn pensioen onderbrengen bij de PPI. Een hele kleine aanpassing van artikel 1 van de Pensioenwet – namelijk de hierin opgenomen uitsluiting van de DGA – is daarbij voldoende. Dat stelt Herman Kappelle, Directeur Adfis, in een column op de website van Aegon.

Met ingang van 1 april 2017 mag een directeur-grootaandeelhouder (DGA) niet langer pensioen opbouwen in eigen beheer. Het tot die datum opgebouwde pensioen mag in een eigen BV ondergebracht blijven, maar de toekomstige opbouw moet elders plaatsvinden. Omdat de DGA in artikel 1 van de Pensioenwet nadrukkelijk wordt uitgezonderd, kan hij niet terecht bij een PPI. Die mag alleen pensioenregelingen in de zin van de Pensioenwet uitvoeren En dat is jammer, vindt Kappelle. “Een PPI is een moderne pensioenuitvoerder van beschikbare premieregelingen. En dergelijke regelingen passen perfect bij een DGA.”

Schrap uitsluiting

Door het afschaffen van het pensioen in eigen beheer is wat Kappelle betreft de grond ontvallen aan de uitsluiting van de DGA. “De DGA is wat dat betreft niet anders dan welke andere werknemer dan ook. Natuurlijk is de DGA niet in alle facetten gelijk te stellen met een gewone werknemer. Hij draagt nog steeds twee petten en bepaalt zijn eigen arbeidsvoorwaarden. Waaronder zijn salaris en de inhoud van de pensioenregeling.”

Wet op de medische keuringen

Daarom is het volgens Kappelle noodzakelijk dat de uitzondering in de Wet op de medische keuringen op grond waarvan pensioenverzekeraars DGA’s wél mogen keuren, gehandhaafd blijft. “De Wet op de medische keuringen knoopt nu aan bij een pensioenregeling als bedoeld in de Pensioenwet. Pensioenverzekeraars mogen deelnemers aan een dergelijke regeling niet keuren. Als we de DGA onder de Pensioenwet brengen, behoeft de Wet op de medische keuringen op dit punt dus aanpassing. Maar ook dat is geen hele ingewikkelde aanpassing.”

Lees hier de hele column van Herman Kappelle op de website van Aegon.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.