Pensioenverdeling onderbelicht bij scheiding

0

Bij ruim een derde van de scheidingen komt de verdeling van het pensioen niet aan de orde. Mediators en scheidingsadvocaten wijzen stellen vaak niet op het vereveningsformulier dat zij moeten invullen voor de pensioenverdeling.

Dat blijkt uit de Pensioenmonitor 2016 van Wijzer in geldzaken. Het overheidsplatform roept mensen op om tijdens de scheidingsprocedure hun pensioenverdeling goed te bespreken en het vereveningsformulier in te vullen. Ook financieel adviseurs, mediators en advocaten moeten hun cliënten daarop attent maken.

Van de ondervraagden zegt 34% niet of matig tevreden te zijn met de manier waarop het pensioen na scheiding is verdeeld. Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van de beroepsbevolking zich niet goed bewust is van de impact van grote levensgebeurtenissen op hun pensioen. Het gaat dan niet alleen om de gevolgen voor het pensioen van scheiding, maar ook bijvoorbeeld werkloosheid.

Niet langer doorwerken

Zes op de tien mensen heeft wel eens nagedacht over de inkomsten en uitgaven na pensionering en ruim een kwart maakt zich hier veel zorgen over. De meeste mensen (70%) willen niet langer dan de pensioenleeftijd doorwerken om dezelfde levensstandaard te behouden. Een groot deel (47%) spaart voor het pensioen, 38% bouwt vermogen op via de eigen woning en 14% belegt.

De Pensioenmonitor is aan het begin van de Pensioen3daagse gepresenteerd. Het doel van de driedaagse is om het pensioenbewustzijn in Nederland te verhogen. Er wordt onder meer aan meegwerkt door Adfiz, het Verbond van Verzekeraars, DNB, FFP en pensioenadviseurs.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.