Pensioenuitkering DC-regeling fors lager

0

Door de lage rentestanden is de gemiddelde pensioenuitkering van de beschikbare premieregeling (DC-regeling) in twee jaar tijd bijna 5% geslonken. “In de huidige economische omstandigheden is het met een DC-regeling moeilijk om op een acceptabel pensioenresultaat uit te komen”, zegt Frank Driessen van Aon.

In een DC-regeling staat de uitkering niet vast. De Pensioenvergelijker 2019 van Aon maakt duidelijk dat een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen zijn pensioenuitkering in deze DC-regeling heeft zien dalen van 856 euro naar 818 euro per maand. Het verschil met een pensioenuitkering via de middelloonregeling (DB-regeling) is groot: uitgaande van 3% rekenrente kan dezelfde 40-jarige werknemer met een modaal inkomen en een middelloonregeling op dit moment een pensioenuitkering van 1.019 euro per maand tegemoetzien.

Zo’n 1 op de 7 werknemers heeft een DC-regeling en dit aantal zal volgens Aon als gevolg van het pensioenakkoord verder toenemen. “Onder het pensioenakkoord is de beschikbare premieregeling (DC) straks de enige toegestane contractvorm. De kosten van een defined benefit pensioenregeling (DB), waarbij de pensioenuitkering vooraf al vastligt, zijn fors gestegen. Door deze kostenstijging in combinatie met de behoefte aan kostenbeheersing bieden werkgevers liever een beschikbare premieregeling aan.”

Marktrentestaffels

Dat de uitkering in een beschikbare premieregeling achterloopt bij de uitkering in een middelloonregeling, komt met name doordat de beschikbare premiestaffel in deze vergelijking gebaseerd is op een rekenrente van 3%. Qua rendementen wordt deze 3% in de beschikbare premieregeling nog wel gehaald, zegt Aon, maar bij de aankoop van pensioen ligt de rente substantieel lager dan de 3% waarmee gerekend wordt. “Dat is de belangrijkste reden dat de middelloonuitkomst niet gehaald wordt.”

Het is ook mogelijk om meer premie in te leggen door een zogenoemde ‘marktrentestaffel’ te hanteren. Aon ziet het gebruik van deze staffel langzaamaan in populariteit winnen. Voor veel werkgevers is het budget echter bepalend en dat beperkt de groei van het aandeel werkgevers dat een marktrentestaffel heeft.

Gemakzucht kost geld

Hoewel het aftikken op de pensioendatum tegen een lage marktrente al sinds 2016 omzeild kan worden met het zogenoemde ‘doorbeleggen’, blijkt in de praktijk maar 5% van de mensen te kiezen voor deze variabele uitkering. Volgens Aon maken werknemers vooraf ook geen keuze, waardoor ze vaak al automatisch in een standaard vaste uitkering terecht komen die uitgaat van de rente op het moment van aankoop van het pensioen. Op dit moment gegarandeerd een tegenvaller.

Pensioenvergelijker

De Pensioenvergelijker is een index waarmee Aon ieder kwartaal de potentie peilt van DC-regelingen. Pensioenregelingen waarbij de toekomstige
uitkering niet vaststaat, maar meebeweegt met de beleggingsrendementen. De index geeft aan hoe het te bereiken pensioen van een 40-jarige zich ontwikkelt
onder invloed van onder andere wet- en regelgeving, beurskoersen, inflatie en marktrente. Dit op basis van meer dan 1.000 scenario’s.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.