Pensioenstelsel kansrijk voor adviseurs

0

Pensioenadviseurs met gekwalificeerde kennis maken straks de grootste kans mee te liften op de mogelijkheden die het nieuwe pensioenstelsel creëert. Het grootste markaandeel is voor de adviseur die als eerste de juiste antwoorden kan leveren aan de naar informatie zoekende werkgevers.

Die conclusie kan getrokken worden uit het pensioenartikel van Stephan Linnenbank, pensioenconsultant en toezichthouder bij Aegon Capital en Pensioenfonds SABIC, Robert-Jan van Nievelt, Senior Marketing professional bij K2 Marketing en René Teuwen, interimmanager en marketing effectiveness consultant, dat InFinance eind april publiceerde.

‘Werkgevers willen er zeker van zijn dat ze geen fouten maken.’

In het nieuwe pensioenstelsel krijgt iedereen straks een beschikbare premieregeling in de tweede pijler. De inleg is dan vast en de uitkering varieert afhankelijk van de rente, het rendement en de risicodeling. Zowel werkgevers als pensioendeelnemers krijgen met deze veranderingen te maken en krijgen dus behoefte aan advies en nieuwe pensioenproducten. Wat gaat er precies veranderen? En welke kansen ontstaan daardoor voor adviseurs?

Veranderingen op kortere termijn

Stephan Linnenbank verwacht dat het nieuwe pensioenstelsel ergens in 2024 of 2025 wordt ingevoerd. “Maar het kan ook later worden. De vernieuwing heeft namelijk grote impact op pensioenuitvoerders, maar heeft ook gevolgen voor werkgevers en pensioendeelnemers. Ik verwacht wel dat bepaalde onderdelen van het nieuwe stelsel al eerder worden ingevoerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ‘lumpsumregeling’. Daarmee kan een beginnende pensioendeelnemer op zijn pensioendatum 10% van zijn opgebouwde pensioen in één keer laten uitkeren. Daarnaast ziet het ernaar uit dat pensioenopbouw tot een bepaald inkomen wordt beperkt. En ook dat kan al eerder worden ingevoerd. De meest genoemde opties voor dit ‘fiscale kader’ zijn twee keer modaal of het sociaal verzekeringsloon. Wie ook pensioen voor de rest van zijn inkomen wil opbouwen, moet dat bijvoorbeeld met een netto pensioenregeling doen.”

Lees hier het hele artikel in InFinance en ontdek welke specifieke kansen er ontstaan door het fiscale kader en de lumpsumregeling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.