Pensioensector ziet dekkingsgraad stijgen

0

In het tweede kwartaal van 2022 heeft DNB de dekkingsgraad van de pensioensector zien verbeteren ten opzichte van het vorige kwartaal. De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 122,4%. Dat is een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 3,6%.

De stijging wordt volgens DNB veroorzaakt doordat de waarde van de verplichtingen harder daalde dan het pensioenvermogen. Het pensioenvermogen daalde met 190 miljard euro naar 1.517 miljard euro terwijl de totale verplichtingen met 198 miljard euro daalden naar 1.239 miljard euro.

De dekkingsgraad ligt nu ruim boven de dekkingsgraad van 109,4% van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 114,7%: een stijging van 3,7% ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. Deze stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het tweede kwartaal van 2022 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.