‘Pensioenregeling is favoriete secundaire arbeidsvoorwaarde’

0

93% van de werkende Nederlanders geeft aan de aanwezigheid van een pensioenregeling bij een werkgever belangrijk te vinden. 88% van de werkgevers denkt daar hetzelfde over. De pensioenregeling is daarmee de meest geliefde secundaire arbeidsvoorwaarde onder Nederlandse werkenden, maar ook onder werkgevers.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed, waarbij duizenden vacatures werden geanalyseerd op secundaire arbeidsvoorwaarden, en meer dan duizend werknemers en vijfhonderd werkgevers werden ondervraagd naar hun voorkeuren op dit gebied.

Echt pensioenland

“Hoewel de dekkingsgraden en pensioenfondsen onder druk staan, is en blijft Nederland een echt pensioenland. Dat zien we in dit onderzoek ook echt terug. We vinden het een comfortabel gevoel om te kunnen sparen en wat zekerheid voor later op te bouwen”, aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux. “Verder geeft 85% van de werknemers aan een goede reiskostenvergoeding zeer belangrijk te vinden, op de voet gevolgd door scholing- en studiefaciliteiten met 83%.”

Actief gepromoot

De beschikbaarheid van de pensioenregeling wordt inmiddels ook daadwerkelijk vaker actief gepromoot in vacatures. Tussen 2017 en 2019 nam het aantal vacatures waarin een pensioenregeling genoemd wordt met bijna 60% toe. Tussen 2018 en 2019 was de groei het meest intensief. In dat jaar nam het aantal vacatures waarin werd gerept over pensioenen toe met 34%. Op dit moment geven 55% van de werkenden aan ook daadwerkelijk te beschikken over een pensioenregeling op het werk. Werkgevers promoten secundaire arbeidsvoorwaarden steeds vaker

Lastiger

Bijna alle secundaire voorwaarden die door Indeed onder de loep zijn genomen komen vaker voor in vacatures. “Met de economische voorspoed van de laatste jaren en de krapte op de arbeidsmarkt, zien we dat het aantrekken van werknemers steeds lastiger wordt. De werkloosheid is nog steeds laag en mensen zitten wat steviger in het zadel. Werkgevers moeten er harder aan trekken om mensen binnenboord te halen en te houden”, aldus Poos. “Een goed salaris alleen volstaat niet meer. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden en het promoten hiervan zijn minstens zo belangrijk.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.