Pensioenpremie wordt niet weggestreept bij schuldsanering werkgevers

0

De Pensioenfederatie is verheugd met de uitspraak van de Hoge Raad over het uitsluiten van niet-betaalde pensioenpremies in een door de rechter opgelegd akkoord op basis van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (Whoa).

De Hoge Raad volgt hiermee het advies van de advocaat-generaal. De Whoa is een wet die mogelijk maakt dat bedrijven die dreigen failliet te gaan, een doorstart maken wanneer alle schuldeisers schulden kwijtschelden. Pensioenpremies zouden dan ook weggestreept worden, als schuld. Pensioenpremies zijn echter onderdeel van het loon en pensioenfondsen zijn dus geen ‘gewone’ schuldeisers.

In lijn met wetgeving

Pensioenfederatie: “De uitspraak van de Hoge Raad is in lijn met Implementatiewet richtlijn herstructurering en insolventie die op 21 februari 2022 openbaar werd. In dit wetsvoorstel staat dat werknemers een zelfstandige vordering hebben jegens hun werkgever tot afdracht van pensioenpremie aan een pensioenuitvoerder of een soortgelijke instelling; er is hier dus sprake van rechten van werknemers die voortvloeien uit arbeidsovereenkomsten. Deze wijziging volgt de inbreng van de Pensioenfederatie op dit wetsvoorstel. Met dit wetsvoorstel en de uitspraak van de Hoge Raad staat nu vast dat vorderingen tot betaling van pensioenpremie niet kunnen worden gewijzigd in het kader van een WHOA-akkoord. Zo is beter geborgd dat de pensioenopbouw van werknemers niet in gevaar komt als gevolg van een dergelijk gedwongen akkoord. Dit sluit aan bij artikel 1 lid 6 van de richtlijn (EU) 2019 / 1023, dat bescherming van pensioenaanspraken beoogt. En dit is in lijn met het normale uitgangspunt: loon wordt betaald en uitgesteld loon dus ook.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.