Pensioenopbouw zzp’ers problematisch

0

Ruim de helft van de zzp’ers die langer dan vijf jaar zelfstandig zijn, heeft nog niets geregeld voor het pensioen. De belangrijkste reden hiervoor is het lage inkomen. Het gaat echter vaak al mis aan het begin. In het businessplan van veel starters staat pensioen ergens onderaan op de prioriteitenlijst.

Dit blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van Mijnpensioenoverzicht.nl. Slechts 31% van de ondervraagden realiseert zich dat ze als zzp’er geen pensioen opbouwen. Met deze percentages is Josine Westerbeek-Huitink, voorzitter van Mijnpensioenoverzicht.nl, blij dat tevens blijkt dat 73% van de ondervraagde zzp’ers voordat ze zelfstandig werden, pensioen bij een werkgever heeft opgebouwd.

Inzicht en overzicht ontbreekt

Maar echt geïnteresseerd in die gegevens zijn de ondernemers niet. Westerbeek-Huitink: “Op Mijnpensioenoverzicht.nl is te zien wat iemand tot nu toe hebt opgebouwd aan AOW en pensioen bij vorige werkgevers. Dat kan veel onzekerheid wegnemen. Je weet dan in ieder geval wat je al aan pensioenkapitaal hebt opgebouwd en of je nog iets moet regelen voor later. Ook als je nu te weinig inkomsten hebt. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 9% van de zzp’ers de site gebruikt als informatiebron. Dat percentage moet omhoog, want alleen met inzicht en overzicht weet je wanneer je kunt starten met stoppen.”

Beter informeren bij de start

Achteraf hadden de meeste zzp’ers beter geïnformeerd willen worden over de gevolgen van het zelfstandig worden voor hun pensioen. Zeker op het moment waarop ze overwogen om zzp’er te worden of zich registreerden (59%). Daarbij is volgens de ondervraagden een belangrijke rol weggelegd voor de financieel adviseur, accountant en boekhouder. Ook geven veel zzp’ers aan dat de Kamer van Koophandel een belangrijke informatiebron zou moeten zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.