Pensioenkoepels pleiten voor pensioenplan bij scheiding

0

Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie roepen minister Koolmees op om ervoor te zorgen dat ex-partners geholpen worden om bij de scheiding bewuste afspraken te maken over de verdeling van het pensioen. Bijvoorbeeld door de introductie van een pensioenplan, vergelijkbaar met een ouderschapsplan.

Dit staat in hun reactie op de internetconsultatie van het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding. Het wetsvoorstel regelt dat het aan de ex-partners toe te kennen pensioen automatisch wordt omgezet in een eigen ouderdomspensioen voor de ex-partner, tenzij partners aangeven dat ze het anders willen regelen. Maar omdat zo’n automatische conversie onherroepelijk is, vinden het Verbond en de Pensioenfederatie het belangrijk dat die keuze bewust wordt gemaakt en goed wordt vastgelegd. Om te kunnen scheiden, is het hebben van een pensioenplan daarom volgens hen een noodzakelijke voorwaarde.

Verbeterpunten

De beide brancheorganisaties staan wel achter de keuze voor een automatische omzetting, omdat daarmee volgens hen wordt voorkomen dat de verdeling van het pensioen – soms pas jaren na een echtscheiding – alsnog geregeld moet worden. Wel vragen zij aandacht voor enkele verbeterpunten, die kunnen leiden tot verdere vereenvoudiging en modernisering van het wetsvoorstel. Zoals het voorstel om conversie ook mogelijk te maken bij scheiding van tafel en bed en op verzoek ook open te stellen voor ongehuwd samenwonenden.

Ten slotte vinden het Verbond en de Pensioenfederatie het van belang dat er een betere oplossing komt voor situaties waar mensen in terecht kunnen komen als een alimentatie betalende ex-partner voor de pensioendatum overlijdt en er behoefte is aan een partnerpensioen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.