Pensioeninkomen baart 60-plus zorgen

0

Twee derde van de Nederlanders (66%) maakt zich zorgen over hun toekomstige pensioeninkomen, maar ondernemen zelf nog weinig om deze onrust weg te nemen. Van de 60-plussers geeft zelfs 74% aan zich zorgen te maken over het pensioeninkomen.

Dat concludeert Zwitserleven op basis van een onderzoek dat werd uitgevoerd door Kien/Panelwizard. Slechts 18% van de respondenten geeft daarin aan volledig op de hoogte te zijn van zijn of haar financiële situatie op de pensioendatum. Ook weet slechts 19% hoe hoog het pensioeninkomen is als zij met pensioen gaan. Opvallend is dat 88% aangeeft wel te weten waar ze de benodigde informatie kunnen vinden.

Hans Visser, pensioendirecteur bij Zwitserleven: “Het is verstandig om af en toe na te denken over later en tijdig bij te sturen. Hiervoor is inzicht in je eigen pensioeninkomen essentieel. Zorg dat je dit inzicht krijgt en onderneem tijdig actie.”

Onbekendheid groot

Uit het onderzoek blijkt verder dat 82% van de Nederlanders de eigen pensioenopbouw ingewikkeld vindt. Toch geeft ongeveer de helft van de respondenten aan best extra geld opzij te willen zetten om eerder met pensioen te gaan. Mensen met een hoge opleiding maken zich het minste zorgen om het pensioen, maar dat is nog steeds wel 59%. Van de respondenten weet 42% niet hoe het eigen pensioen aangevuld kan worden, 33% weet niet of het eigen pensioen de mogelijkheid biedt om eerder te stoppen met werken en 61,4% heeft geen maatregelen getroffen om het pensioen aan te vullen. Tot slot blijkt de helft van de jongeren (jonger dan 30) niet te weten of het eigen pensioen de mogelijkheid biedt om eerder te stoppen met werken.

Met deze tool biedt Zwitserleven deelnemers online pensioeninzicht, zodat zij samen met een adviseur of zelfstandig tijdig actie kunnen ondernemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.