‘Pensioengat alleen maar groter’

0

“Het gapende gat tussen laatstverdiende loon en de pensioenuitkering wordt door de vernieuwing van het pensioenhuis steeds groter. De pensioendeelnemer valt terug naar 60% of misschien wel 50% van het laatstverdiende loon.”

Dat stelt ANBO-directeur Liane den Haan in een opinieartikel over De Nationale Pensioendialoog in het nieuwste nummer van PBM Magazine.

“De vernieuwing van het pensioenhuis, ingezet door staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken met noodreparaties en de De Nationale Pensioendialoog hebben het perspectief van een gezond pensioenstelsel uit beeld gebracht. De opbouw van het pensioen is verlaagd van 2,25% naar 1,875%. Dat betekent grofweg dat een deelnemer zo’n 15% minder pensioen opbouwt”, aldus Den Haan.

Het nieuw Financiële Toetsingskader doet daar tot 10% koopkrachtverlies bovenop. “Bepaald geen lonkend perspectief”, redeneert Den Haan in het opinieartikel. ANBO zet ook kritische kanttekeningen bij andere ontwikkelingen, zoals de aftopping van het collectieve pensioenstelsel, de keuzevrijheid of het beleggen in stenen in plaats van premie afdragen aan een pensioenfonds.

ANBO wil een flexibele AOW, dat wil zeggen: deeltijd-AOW die aansluit op het flexibele pensioen dat al bestaat. “Ik ben niet tegen nieuwe verfrissende ideeën”, betoogt Den Haan. “Maar pensioengeld is bedoeld voor pensioen. Het kortetermijndenken, in eerste instantie bedoeld om hogere belastingopbrengsten te realiseren, zoals dit nu ontluikt bij De Nationale Pensioendialoog, holt het pensioenstelsel uit. Daarvoor gaan we de hoge prijs van latente armoede betalen op termijn. Of we dat willen is pas echt de keuze.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.