Pensioenfondsen zien dekkingsgraad toenemen

0

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen – gebaseerd op marktinformatie – is in het eerste kwartaal van 2017 gestegen met 2,8% naar 104,9%. De beleidsdekkingsgraad van de fondsen is toegenomen met 2,2% tot 99,7%. Dit blijkt uit een statistisch bericht van DNB.

De dekkingsgraad gebaseerd op marktinformatie geeft de verhouding weer tussen de waarde van de beleggingen van pensioenfondsen enerzijds en de waarde van de pensioenverplichtingen anderzijds. De beleidsdekkingsgraad is de dekkingsgraad waarop pensioenfondsen hun beleidsbeslissingen moeten baseren. Deze wordt berekend als het gemiddelde van de dekkingsgraden gebaseerd op marktinformatie van de laatste twaalf maanden.

Pensioenverplichtingen

De pensioenverplichtingen daalden in het eerste kwartaal met 17 miljard naar 1.229 miljard euro. De daar tegenoverstaande beschikbare middelen namen met een gelijk bedrag toe tot 1.289 miljard euro. De waarde van de beschikbare middelen van pensioenfondsen is volgens DNB vooral gestegen door gunstige ontwikkelingen op de aandelenmarkten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.