Pensioenfondsen willen fors investeren in economie

0

Nederlandse pensioenfondsen presenteren vandaag een plan voor forse investeringen in woningen, infrastructuur, duurzaamheid en hypotheken.

Het ministerie van Financiën verzet zich tegen de garanties die pensioenfondsen vragen. Dit meldt de NOS. De plannen zijn opgesteld na een jaar onderhandelen over investeringen van pensioenfondsen in de Nederlandse economie. Pensioenfondsen zijn in Nederland al betrokken bij de aanleg van bijvoorbeeld wegen. Pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn financieren de verbreding van de N33 tussen Assen en Zuidbroek.

Ook is er bereidheid onder pensioenfondsen om met staatsgaranties te beleggen in hypotheekleningen van banken. Begin maart bracht voormalig topambtenaar Kees van Dijkhuizen daarover advies uit aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Over de verdeling van risico’s en garanties was toen nog geen overeenstemming bereikt.

Volgens de NOS stuiten de plannen die vandaag gepresenteerd worden nog op verzet van het ministerie van Financiën vanwege de garantiestellingen die verbonden zijn aan de investeringen.

De druk op pensioenfondsen om te investeren in de Nederlandse economie is toegenomen door de economische crisis. Eerder al suggereerden werkgeversverenigingen VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland dat de fondsen moeten investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt, om zo de huizenmarkt weer op gang te brengen.

Vorige week zei PvdA-leider Diederik Samsom dat pensioenfondsen meer moeten investeren in eigen land. Samsom zei toen te verwachten dat het kabinet ‘alle terughoudendheid laat varen’ om die investeringen mogelijk te maken.

In het regeerakkoord gaf het kabinet aan dat het blijft inzetten op publiek-private samenwerking bij de aanleg van infrastructuur. De pensioenfondsen gaven eind vorig jaar aan dat ze graag willen investeren in snelwegen en tunnels, maar er zijn volgens hen nog weinig geschikte projecten in Nederland.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.