Veel pensioenfondsen onder wettelijk minimum

0

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is in het laatste kwartaal van 2016 met 0,6% gedaald en kwam eind december uit op 97,5%. De totale waarde van de pensioenverplichtingen daalde in het vierde kwartaal met 84,6 miljard euro naar 1246 miljard euro eind december.

Voor meer dan de helft van de pensioenfondsen (61%) ligt hun beleidsdekkingsgraad momenteel onder het wettelijk vereiste minimum. Bij deze pensioenfondsen waren eind december circa 4,1 miljoen actieve en circa 2,4 miljoen pensioengerechtigde deelnemers aangesloten. De wettelijk vastgestelde minimaal vereiste dekkingsgraad ligt voor de meeste pensioenfondsen op of iets boven de 104,2%.

Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen

De beleidsdekkingsgraad is de dekkingsgraad waarop pensioenfondsen hun beleidsbeslissingen moeten baseren en wordt berekend als het gemiddelde van de dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De dekkingsgraad gebaseerd op dagelijkse marktinformatie is in het laatste kwartaal van 2016 juist gestegen met 5,3% naar 102,1%. De hoogte van deze dekkingsgraad is gelijk aan die van eind 2015.

Waarde van de pensioenverplichtingen

De waarde van de pensioenverplichtingen van pensioenfondsen nam met name af door een stijging van de rentetermijnstructuur waarmee de pensioenverplichtingen worden berekend. Zo steeg in het vierde kwartaal voor looptijd 30 jaar de rente met ruim 40 basispunten, tegenover een daling van bijna 9 basispunten voor dezelfde looptijd in het derde kwartaal.

De daling van de waarde van de pensioenverplichtingen was hoger dan die van de beschikbare middelen. De waarde van beleggingen van pensioenfondsen nam in het vierde kwartaal af met 16,1 miljard euro naar 1272,0 miljard euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.