‘Pensioenfondsen, vergeet je deelnemers niet’

0

In alle hectiek van planningen en doorrekeningen in het kader van de introductie van de Wet toekomst pensioenen (Wtp), ontstaat er volgens Frank Driessen, CEO Wealth Solutions, Aon Nederland, het risico dat vergeten wordt waar het allemaal om gaat: de deelnemer.

Nu de Wtp dan toch echt een feit is, neemt de druk op pensioenfondsbestuurders en sociale partners toe. De uiterste transitiedatum is weliswaar opgeschoven naar 1 januari 2028, maar de tussentijdse mijlpalen zijn blijven staan. Dat betekent dat sociale partners uiterlijk 1 januari 2025 hun transitieplan gereed moeten hebben en fondsen uiterlijk 1 juli 2025 hun implementatieplan. Driessen: “Het is een intensief traject waarin de betrokken partijen veel stappen moeten zetten. Dit vraagt van partijen dat zij voldoende tijd vrijmaken om hiermee aan de slag te gaan.”

Als dingen tegenzitten of partijen het niet eens zijn met elkaar dan kan het volgens hem noodzakelijk zijn te herplannen, of de overlegfrequentie te verhogen. “Zorg van onze kant is dat er een hele keten van betrokkenen is. Waardoor herplannen kan betekenen dat er bijvoorbeeld geen capaciteit is bij de uitvoerder en je achteraan in de rij terecht komt. Wij benadrukken daarom om enerzijds goed projectmanagement te voeren en anderzijds de risico’s goed in beeld te brengen”, zegt Driessen hierover. “Werk ook een plan B uit, voor het geval dat het tegenzit.”

Doorrekeningen

Naast het maken van een contractkeuze en een besluit over het invaren moeten er veel berekeningen plaatsvinden. Deze berekeningen zijn nodig om te bepalen of de transitie evenwichtig is en of er compensatie nodig is voor de afschaffing van de doorsneepremie. Inmiddels heeft DNB diverse scenariosets gepubliceerd voor deze berekeningen. Er zijn ook sets gepubliceerd met een lagere en hogere rekenrente, zodat vooraf in beeld gebracht kan worden hoe het plaatje er in die omstandigheden uitziet.

Driessen: “Nu deze sets er zijn, kunnen fondsen aan de slag met een matrix. In deze matrix kan het pakket voor de overstap naar het nieuwe stelsel in beeld worden gebracht bij gevoeligheden voor bijvoorbeeld rente, aandelenrendementen en dekkingsgraden. Deze matrix kan gebruikt worden voor de beoordeling van de evenwichtigheid.” Dit alles vraagt echter intensieve doorrekeningen en daarmee ook de nodige doorlooptijden. “Er wordt veel van fondsen, adviseurs en uitvoerders gevraagd in deze transitieperiode”, besluit Driessen.

En de deelnemer?

Met de introductie van de Wet toekomst pensioenen worden nieuwe en aangescherpte communicatievoorschriften van kracht. De keuzebegeleiding is al vanaf 1 juli dit jaar van kracht. “Recent bleek dat deze keuzebegeleiding maar minimaal wordt ingevuld door pensioenfondsen. Gegeven het feit dat pensioenfondsbestuurders enorm veel op hun bord hebben liggen is het logisch dat, om aan de wetgeving per afgelopen juli te voldoen, voor het minimale is gekozen. Maar wij pleiten ervoor om daarna wel de tijd te nemen om communicatie zo op te zetten dat deelnemers goed geïnformeerd en begeleid worden bij en ook ná de transitie.

Wij pleiten er tevens voor dat deelnemers het recht krijgen op een persoonlijk gesprek om geïnformeerd te worden over hun persoonlijke pensioensituatie. Communicatie is en blijft key in deze transitie”, aldus Driessen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.