Pensioenfondsen stellen moment van invaren uit

0

Het aantal pensioenfondsen dat op 1 januari 2025 overstapt op het vernieuwde pensioenstelsel neemt af.

Dat blijkt uit een enquête van DNB en de AFM waarin ieder kwartaal aan de pensioenfondsen wordt gevraagd naar hun vorderingen rondom de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Inmiddels hebben zeven fondsen hun transitieplan ingeleverd bij DNB. Van de overige 177 pensioenfondsen zijn er slechts drie van plan om begin volgend jaar van systeem te wisselen. Halverwege 2025 willen nog eens vier fondsen de stap maken. Dat brengt het totaal op 14, terwijl een half jaar geleden nog 25 pensioenfondsen de ambitie hadden om in 2025 van start te gaan met het nieuwe stelsel. Veruit de meeste pensioenfondsen, 74, mikken nu op 2026 voor de overstap. Het aantal fondsen dat pas in 2027 wil instappen is ten opzichte van een half jaar geleden ruim verdubbeld: van 21 naar 44. Uiterlijk 1 januari 2028 moet de overstap zijn gemaakt. Daar laten nu vijf fondsen het op aankomen.

Piekbelasting

DNB ziet als risico dat er een piekbelasting kan ontstaan met mogelijke capaciteitsproblemen bij uitvoeringsorganisaties (PUO’s), adviseurs, actuarissen, accountants, IT-auditors, juristen of bij DNB/AFM. “Het is goed dat fondsen hierop anticiperen. Fondsen kunnen inzichtelijk maken hoeveel tijd en expertise zij nodig denken te hebben en wanneer zij dit nodig denken te hebben en dit afzetten tegen de nu beschikbare capaciteit en mogelijkheden. Als hier een hiaat zit, is het nu tijd te handelen. We zien verder dat meerdere fondsen kiezen voor de optie om halverwege het kalenderjaar in te varen. Deze optie wordt inmiddels door meerdere PUO’s gefaciliteerd. Dit is een positief punt om de piek af te vlakken. Wel legt dit onder andere vanwege extra aandacht voor het jaarwerk meer druk op capaciteit”, aldus de toezichthouder.

Pensioenfederatie

Ger Jaarsma (foto), directeur van de Pensioenfederatie: “De redenen voor uitstel zijn duidelijk. Pensioenfondsen zijn nu en in de komende jaren bezig om samen met sociale partners en uitvoeringsorganisaties keuzes te maken over aanpassing van de pensioenregelingen, evenwichtig overgaan naar de nieuwe regeling, nieuw te bouwen en in te richten IT-systemen, communicatie en begeleiding van deelnemers bij het maken van pensioenkeuzes. We doen dit samen. Naast pensioenfondsen is er de nauwe betrokkenheid van overheid, pensioenuitvoerders, toezichthouders. Ook bij DNB en AFM proeven we dat ze kijken naar handige en efficiënte manieren van toezicht. En we luisteren en checken bij elkaar of we elkaar goed begrijpen. Zo zitten we samen in dit proces.”

Zorgvuldigheid gaat voor snelheid

“Daarbij gaat zorgvuldigheid voor snelheid”, zegt Jaarsma. “Pensioenfondsen zijn allemaal verschillend, elk bestuur en de sociale partners moeten steeds weer kijken hoe hun regelingen meegaan naar de toekomst, hoe ze de verschillende groepen evenwichtig behandelen. Het is dus geen one-size-fits-all. Die hele diverse fondsen gaan dus ook verschillende zaken tegenkomen, die ze moeten bespreken met hun sociale partners. Het gaat om geld van mensen. Dan gaat het dus weer om de zorgvuldigheid. Alle betrokken partijen zitten nu midden in dat proces. Dat vraagt om zorgvuldige besluitvorming en een ononderbroken focus op de opdracht.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.