Pensioenfondsen staan er sterker voor

0

In het eerste kwartaal van 2022 is de financiële positie van pensioenfondsen voor het achtste opeenvolgende kwartaal verbeterd, blijkt uit cijfers van DNB. Dit komt volgens de toezichthouder doordat de waarde van de verplichtingen harder daalde dan het pensioenvermogen.

Door de gestegen rentes op de financiële markten daalden de totale verplichtingen met 151 miljard euro naar 1.437 miljard euro, terwijl het totale pensioenvermogen met 108 miljard euro daalde naar 1.707 miljard euro.

Dekkingsgraden

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 118,8%: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 4,5%. De dekkingsgraad ligt daarmee ruim boven de dekkingsgraad van 106,4% van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 111% procent: een stijging van 2,9% ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12-maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het eerste kwartaal van 2022 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.