Pensioenfondsen slaan zich door coronajaar

0

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is in Q4 2020 uitgekomen op 100,3%: een stijging ten opzichte van Q3 van 5,0%. Hoewel dit het derde opeenvolgende kwartaal is waarop de dekkingsgraad steeg, ligt deze nog wel een stuk lager dan een jaar eerder (104,0%), blijkt uit cijfers van DNB.

De dekkingsgraad geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer. In Q4 2020 is de financiële positie van pensioenfondsen opnieuw verbeterd. Het pensioenvermogen steeg met 94 miljard euro naar 1.691 mld euro. De verplichtingen stegen in hetzelfde kwartaal met 12 mld euro naar 1.687 mld euro. Doordat het vermogen sterker steeg dan de verplichtingen verbeterde de financiële positie.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is in Q4 2020 uitgekomen op 95,0%: een daling van 1,0%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12-maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraad in Q4 2020 lager was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.