Pensioenfondsen niet klaar voor keuzebegeleiding

0

Uit een eerste verkennend onderzoek onder pensioenfondsbestuurders en mede-beleidsbepalers komt naar voren dat een ruime meerderheid van de pensioenfondsen nog geen bestuurlijke ambitie heeft geformuleerd voor een adequate keuzebegeleiding van deelnemers.

Dat valt te lezen in het onderzoek naar keuzebegeleiding van Söderberg & Partners en Montae & Partners, waarbij de onderzoeksexpertise is gebruikt van BISS I Maastricht University. ‘’De uitkomsten van de enquête geven een goedbeeld van de huidige stand van zaken. Het valt op dat 85% van de respondenten nog geen bestuurlijke ambitie heeft geformuleerd voor het vormgeven van de nieuwe norm keuzebegeleiding. Dit terwijl pensioenfondsen de keuzebegeleiding al per 1 januari 2023 moeten hebben ingericht. We zien dat er behoefte bestaat aan meer guidance en best practices’’, zegt Elianne Janssen van Montae & Partners.

Inmiddels is ook bekend geworden uit antwoorden op Kamervragen van Pieter Omtzigt dat minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen de invoering van de Wet toekomst pensioenen (WTP) met een half jaar wil uitstellen tot 1 juli 2023.

Circa 50 respondenten van zowel kleine, middelgrote als grote pensioenfondsen hebben meegedaan aan de eerste fase van het onderzoek. Samen vertegenwoordigen zij volgens de opstellers circa 20% van de Nederlandse pensioenfondsen. Wat verder opvalt is dat ongeveer de helft van de deelnemende pensioenfondsen vindt dat de gehele financiële situatie moet worden meegenomen voor het adequaat begeleiden van keuzes, en de andere helft het hier mee oneens is. Prof. dr. Lisa Brüggen van BISS I Maastricht University: “Deze bevinding laat zien dat er grote verdeeldheid is over wat adequaat begeleiden van deelnemers inhoudt. Naar mijn mening is inzicht hebben in de gehele financiële situatie een vereiste voor adequaat begeleiden, anders kun je hooguit informeren.”

Pilot keuzebegeleiding

Joost Rietvelt van Söderberg &Partners geeft aan dat er in de tweede fase van het onderzoek een verdiepend onderzoek zal worden gedaan in de vorm van veldexperimenten. “Samen met een aantal pensioenfondsen starten we met keuzebegeleidingspilots, daarbij onderzoeken we diverse methoden van keuzebegeleiding: zelf service via online tooling, het doorlopen van online tooling met de inzet van een toolcoach én een één-op-één keuzebegeleidingsgesprek. Samen zoeken we naar de ideale invulling van deze bestuurlijke uitdaging en gaan we best practices delen om de sector vooruit te helpen bij het invullen van de open norm.’’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.