‘Pensioenfondsen kunnen inflatie niet compenseren’

1

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in september teruggelopen naar 122%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in september naar 118%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. De hogere indicatieve beleidsdekkingsgraad biedt volgens Aon ruimte voor indexatie, waarmee de urgentie voor een ander pensioenstelsel ineens veel minder groot lijkt. Het lijkt inmiddels ook steeds waarschijnlijker te worden dat de stelselintroductiedatum van 1 januari 2023 niet gehaald wordt, zegt Frank Driessen, CEO van Aon’s Wealth Solutions Nederland. “Wij verwachten echter niet dat van uitstel afstel komt”, zegt Driessen. “Inmiddels lijkt het ‘point of no return’ bereikt. En dat is ook goed. Veel fondsen zijn zich aan het voorbereiden en uiteindelijk is de hele sector gebaat bij een nieuw pensioenstelsel dat past bij de ontwikkelingen binnen de samenleving.”

De druk om de aanvullende, met name kleine pensioenen ook te verhogen, wordt intussen alleen maar groter, zegt Driessen. “Met de torenhoge inflatie is de koopkracht van gepensioneerden een grote zorg. Met de huidige hoge dekkingsgraden is het moeilijk uit te leggen als daar dan niet een indexatie uit toegekend wordt, terwijl vooral bij de lagere inkomens het water aan de lippen staat. Wij verwachten echter niet dat fondsen de volledige inflatie kunnen compenseren. Zo veel dekkingsgraadruimte is er simpelweg niet.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.