Pensioenfondsen breken door kritische grens

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de eerste helft van maart fors teruggelopen van 95% naar 85%. De beleidsdekkingsgraad daalde naar 100% gelijk aan het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

Paniek op de beurs als gevolg van het coronavirus zorgde voor donkerrode cijfers en een vlucht naar safe havens, waardoor de rente verder daalde. Kortingen voor eind 2020 worden volgens Aon een realistisch scenario, nu de actuele dekkingsgraad zelfs onder de opgerekte grens van 90% uitkomt.

Positief effect

Aon: “Met een gemiddelde dekkingsgraad van 85% zullen de meeste fondsen afgelopen maand onder de kritische dekkingsgraad gezakt zijn. Dit betekent opnieuw dat miljoenen mensen afstevenen op een korting op hun pensioen per het einde van dit jaar. Inmiddels heeft de Federal Reserve (FED) wel de rente in Amerika naar 0% gebracht en net als de Europese Centrale Bank (ECB) voor honderden miljarden euro’s aan opkoopprogramma’s gelanceerd. Aanvullend hebben overheden grote pakketten met allerlei noodmaatregelen toegezegd om de economie te steunen. De Amerikaanse overheid heeft hiervoor zelfs twee biljoen dollar over. Deze extreme uitgaven zorgden voor een positief effect op de renteniveaus. Het is de vraag of in de rest van het jaar nog het herstel zal volgen dat nodig is om kortingen te voorkomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.