Pensioenfonds heeft moeite met microkrediet

0

Vier jaar geleden kondigden Zorg & Welzijn en PGGM aan ‘groots’ te willen investeren in microkredieten. Het pensioenfonds van Nederland trok daar destijds 200 miljoen euro voor uit. Van dat bedrag blijkt nu ‘minder dan 10 miljoen euro’ daadwerkelijk te zijn belegd in fondsen voor kleine leningen.

 ‘Het is ons niet meegevallen,’ erkent Else Bos, plaatsvervangend CEO van belegger PGGM in Zeist. ‘In de praktijk blijkt het gewoon heel lastig om betrouwbare, transparante en stabiele microkredietorganisaties te vinden.’ In het KRO-televisieprogramma Reporter deed zij haar verhaal.

In de afgelopen jaren raakte de microkredietbranche verschillende keren in opspraak. In onder meer India, Nicaragua en Marokko verschenen zo veel microkredietverstrekkers op het toneel dat de markt volstrekt oververhit raakte. Arme klanten stapelden lening op lening, waardoor ze alleen maar dieper in de schulden raakten. In de Indiase deelstaat Andhra Pradesh leidde dat tot een golf zelfmoorden. Centraal toezicht, zoals dat in Nederland wordt uitgevoerd door het Bureau Kredietregistratie (BKR), ontbreekt veelal in ontwikkelingslanden.

KRO Reporter maakte ook melding van woekerpraktijken met kleine leningen, onder meer in Nigeria en Mexico. Microkredietverstrekkers berekenen klanten soms meer dan 100% rente op leningen die gefinancierd zijn met geld van westerse donoren. Zo investeerden ASN Bank en Oxfam Novib enkele jaren geleden in de Nigeriaanse kredietverstrekker Lapo die in sommige gevallen zelfs 144% rente berekende over leningen.

‘Met dat soort praktijken willen wij niets te maken hebben,’ zegt Else Bos van PGGM. ‘Wij zitten als investeerder op grote afstand en dan moet je er op kunnen vertrouwen dat je geld op een maatschappelijk verantwoorde manier wordt besteed door een microkredietorganisatie. Het risico van misbruik en mogelijke reputatieschade is nu vaak te groot.’ Else Bos zegt dat Zorg & Welzijn en PGGM nog steeds de ambitie hebben om de beloofde 200 miljoen te investeren in armoedebestrijding. ‘Maar dat is lastiger dan we aanvankelijk dachten.’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.