Pensioenfederatie mist fiscale kader

0

Vrijdag stuurde het kabinet de Perspectiefnota Toekomst Pensioenstelsel naar de Tweede Kamer. De Pensioenfederatie vindt het een gemiste kans dat het kabinet daarin niet helder is over de inrichting van het toekomstige fiscale kader. “Dat kader is relevant voor bestaande en nieuwe contracten.”

In een reactie op de Perspectiefnota schrijft de Pensioenfederatie verder blij te zijn met de keuze van het kabinet om het goede van het huidige stelsel, zoals collectief gedeelde risico’s en verplichtstelling, te behouden. “Wie de Perspectiefnota leest, kan er niet omheen dat het kabinet een tweetal varianten voor een nieuw pensioencontract interessant vindt. De eerste is de variant op basis van persoonlijk pensioenvermogen. De tweede is de variant op basis van een toegezegde (maar onzekere) uitkering.” De Pensioenfederatie vindt het op dit moment echter nog te vroeg voor definitieve keuzes.

Te vroeg om definitieve keuzes te maken

De Pensioenfederatie analyseert nu al de consequenties van verschillende nieuwe contractvarianten én van de transitiefase voor de verschillende typen pensioenfondsen. “Vertrekpunt is daarbij dat de gevolgen in beeld worden gebracht van een gelijktijdige transitie naar een nieuw pensioencontract en afschaffing van de doorsneesystematiek. Op vier deelgebieden brengen we de gevolgen en haken en ogen in kaart: financieel, fiscaal-juridisch, communicatie en uitvoerbaarheid. Alleen als er goed zicht is op de consequenties van de nieuwe pensioencontracten op al deze deelgebieden, is het verantwoord om een definitieve keuze te maken. We verwachten dit najaar zover te zijn.”

Vooruitlopend op de verkiezingen in 2017 heeft de Pensioenfederatie een verkiezingsdocument opgesteld. Hierin wordt de politieke partijen duidelijk gemaakt welk standpunt de Pensioenfederatie inneemt op de belangrijke thema’s rond de hervorming van het pensioenstelsel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.