Pensioenfederatie: ‘Laat ons het pensioenakkoord ongewijzigd uitvoeren’

0

Het volgende kabinet zal de grote stap zetten naar een nieuw en toekomstbestendig pensioenstelsel, zoals afgesproken met de sociale partners in het pensioenakkoord. De Pensioenfederatie stelt voorop dat het van groot belang is dat het pensioenakkoord zoals is afgesproken, wordt uitgevoerd.

Pensioenfederatie: “Zo zorgen we ervoor dat de werkenden in Nederland een adequaat pensioen blijven opbouwen, dat ze bij arbeidsongeschiktheid financieel beschermd zijn en dat hun nabestaanden verzorgd achterblijven.

Ingrijpende verbouwing

Volgens de Pensioenfederatie staat de pensioensector hiermee aan de vooravond van een zeer ingrijpende verbouwing van het pensioenstelsel. “Voor ons staat hierbij vernieuwing met behoud van het goede voorop. De verbouwing moet soepel verlopen en op tijd af zijn. Er moeten geen dragende muren worden afgebroken en geen cosmetische extra’s worden toegevoegd die het systeem onnodig complexer maken. Immers: hoe eenvoudiger een nieuw stelsel, des te efficiënter de uitvoering.”

Vier noties

De Pensioenfederatie roept het aanstaande kabinet op de volgende noties mee te nemen:

  1. focus volledig op de implementatie van het pensioenakkoord;
  2. behoud het ambitieniveau voor alle deelnemers;
  3. zorg voor een begrijpelijk en adequaat systeem voor nabestaandenpensioen;
  4. organiseer toegang voor zzp’ers tot collectieve pensioenopbouw die hen past.

Implementatie pensioenakkoord

“De komende jaren vergen het uiterste van de sector om een zorgvuldige transitie naar het nieuwe stelsel te maken”, schrijft de Pensioenfederatie. “Binnenkort komt de implementatie van de keuze voor het opnemen van maximaal 10% van het vermogen op pensioendatum erbij. Deze en reeds bestaande keuzemogelijkheden maken het voor deelnemers mogelijk om hun pensioen op peil te houden en tegelijkertijd het tijdstip van uitkering aan te passen aan hun financiële wensen. Bij verdere uitbreiding van de keuzemogelijkheden neemt de complexiteit ongewenst toe. Zeker tijdens de verbouwing van het stelsel moet extra complexiteit door een verdere stapeling van keuzemogelijkheden zoveel mogelijk worden vermeden. Daar komt bij dat meer keuze alleen goed is als het niet leidt tot een uitholling van het individuele en collectieve pensioenresultaat. Collectiviteit en solidariteit blijven belangrijke pijlers in het nieuwe stelsel.”

Behoud ambitieniveau

Een terugkerend thema volgens de federatie is een verdere verlaging van het ambitieniveau voor pensioenopbouw. “Dat kan via verdere beperking in het fiscale aftoppingsniveau of een wettelijke begrenzing van de verplichtstelling. Elke vorm van versobering leidt tot een valse start voor het nieuwe stelsel en is daarom ongewenst. Sociale partners, ondernemingen en beroepsgenoten moeten onverkort in staat worden gesteld om de pensioenambitie waar te maken. Het verlagen van deze grenzen is in strijd met de afspraken in het pensioenakkoord. Bovendien beperken sociale partners de verplichtstelling bij veel fondsen, als dat passend is om tot een pensioenresultaat te komen dat aansluit bij hun deelnemerspopulatie. Wettelijk ingrijpen in de arbeidsvoorwaardensfeer is daarom ook niet passend.”

Nabestaandenpensioen

De Pensioenfederatie hecht eraan dat nabestaanden niet tussen wal en schip raken. “Een begrijpelijk en adequaat systeem voor nabestaandenpensioen is daarbij het uitgangspunt. Het nabestaandenpensioen moet goed aansluiten op het nieuwe pensioencontract zodat dubbel werk wordt voorkomen. Dit betekent dat de overgang naar het nieuwe stelsel van het ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen hand in hand moet gaan. Het is daarbij van groot belang dat het nabestaandenpensioen goed uitvoerbaar is.”

Toegang tot collectief pensioen voor zzp’ers

“De commissie Borstlap heeft aanbevelingen gedaan om flexibele en vaste arbeid dichter bij elkaar te brengen. Pensioen moet ook deel uitmaken van die verbeterde balans op de arbeidsmarkt. Veel werkenden, onder wie zzp’ers, hebben nu nog geen toegang tot collectief pensioensparen. Dat moet wel mogelijk worden. Daarvoor is een goede experimenteerregeling nodig. Op basis daarvan kunnen pilots worden gestart met zzp’ers. De ervaringen van die pilots kunnen worden meegenomen in het nieuwe pensioenstelsel”, aldus de federatie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.