Pensioenfederatie kan zich gedeeltelijk vinden in rapport AFM

0

“Een goede en juiste communicatie met deelnemers over hun pensioen heeft de volle aandacht van pensioenfondsen”, schrijft de Pensioenfederatie in reactie op een zeer recent verschenen rapport van de AFM. “Zeker met het oog op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is dit cruciaal. Het rapport toont ook aan dat de pensioensector hard werkt aan allerlei initiatieven om de pensioenadministratie te verstevigen, want pensioenfondsen willen hun deelnemers goed bedienen.”

Pensioenfederatie: “Het rapport van de AFM bevestigt dat het percentage fouten bijzonder laag is. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om niet verstuurde UPO’s betreft dit bij pensioenfondsen 0,2%. Niettemin is elke fout vervelend voor de desbetreffende deelnemer. Daarom wordt door pensioenfondsen continu gewerkt aan het vinden van de juiste adresgegevens, verbeteren pensioenfondsen hun data door een richtinggevend kader datakwaliteit en wordt gewerkt aan een standaard voor klachtenprocedures.”

Oude data

De Pensioenfederatie constateert dat de data die de AFM heeft gebruikt uit 2019 stammen. “De verbeteracties naar aanleiding van de brief van de minister van SZW uit januari 2020, zijn dan ook gestart in het rapportagejaar 2020. Wij verwachten dat vergelijkbare metingen vanaf 2020 betere resultaten laten zien.”

Keten

“Pensioenfondsen zijn onderdeel van een keten”, schrijft de federatie. “Onvolledigheden in de communicatie aan deelnemers ontstaan ook wanneer eerder in de keten een verkeerd getal is doorgegeven. Het is daarom belangrijk dat de brondata correct is. Dat is een verantwoordelijkheid voor alle partijen in de keten. Samen met de andere partijen in de keten wordt continu gewerkt aan het verhogen van de kwaliteit van data.”

Servicedocument

Wanneer pensioenen moeten worden aangepast, bijvoorbeeld omdat eerdere data niet blijkt te kloppen, dan dienen pensioenfondsen dat te doen aan de hand van een vooraf opgesteld correctiebeleid. De AFM geeft aan dat in 2020 niet alle pensioenfondsen beschikten over een correctiebeleid. De Pensioenfederatie heeft hiervoor in 2021 een servicedocument opgesteld. “We verwachten dat de cijfers inmiddels zijn verbeterd, maar zien ook aanleiding om het servicedocument nogmaals actief onder de aandacht te brengen van onze leden, de pensioenfondsen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.