Pensioenen door het putje?

0

De kans dat wij in de toekomst moeten betalen voor pensioentekorten in andere landen als gevolg van een faillissement, is een stapje dichterbij gekomen. Dit zeggen deskundigen na een baanbrekende uitspraak van het Europese hof van Justitie in Luxemburg.

De uitspraak bepaalde dat de overheid op de een of andere manier moet garanderen dat het pensioen dat werknemers via hun baas hebben opgebouwd, niet volledig door het putje gaat bij een faillissement. Heeft de regering hier onvoldoende werk van gemaakt, dan kan die aansprakelijk worden gesteld om het
opgebouwde pensioen voor minimaal de helft te betalen. 

De zaak voor het hof speelde in Ierland, bij ex-werknemers van het eerder failliet verklaarde Waterford Crystal. Maar de zaak is ook relevant voor Nederland, zegt pensioenjurist Hans van Meerten (Clifford Chance). „Het ging om een zogeheten gegarandeerde regeling, waarbij de hoogte van de geldpot op pensioendatum van te voren vaststaat. Nederland kent veel van dit soort regelingen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.