‘Pensioenduidelijkheid ook nodig voor zzp’ers’

0

“We zien voor schijnzelfstandige zzp’ers en werkgevers stevige pensioenproblemen aankomen als het demissionaire kabinet het probleem van schijnzelfstandigheid laat liggen als ‘controversieel’ onderwerp. Het omgekeerde is nodig, juist nu moet er doorgepakt worden.”

Dat zegt Ger Jaarsma, voorzitter, Pensioenfederatie in een reactie op een onderzoek van Knab naar hoe zzp’ers bezig zijn met hun pensioenopbouw. “De maatregelen die minister Van Gennip (SZW) vorig jaar aankondigde, zien we graag snel in een consultatieronde, zoals voor de zomer al de bedoeling was. Dan blijft de aanpak van schijnzelfstandigheid nog enigszins op schema. Helderheid is nodig, pensioenfondsen kunnen dan sneller en beter een fatsoenlijk pensioen opbouwen voor de ex-schijnzelfstandige die werknemer wordt. Nu doet vooral de laagbetaalde zzp’er dat niet zelf, met grote negatieve gevolgen na zijn AOW-leeftijd”, zegt Jaarsma. “Ook zal de opdrachtgever van een schijnzelfstandige, straks als zijn werkgever, pensioenpremie moeten afdragen – en wel met terugwerkende kracht. Ook om die rekening niet te hoog laten oplopen is het zaak om tempo te maken met de aanpak.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.