Pensioencommunicatie moet verjongen

0

In de huidige pensioencommunicatie worden onvoldoende middelen ingezet om alle generaties te bereiken. Verjonging van de pensioencommunicatie is dan ook noodzakelijk om ook in de toekomst de generatie Y en Z actief te kunnen betrekken bij hun pensioenopbouw.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 13% van de jongeren tussen de 18 en 37 jaar de naam van hun pensioenuitvoerder kan noemen. Onder de groep van 37 tot 57 jaar (generatie X) ligt dat aantal aanzienlijk hoger: bijna 60%. Niet alleen de naam van hun pensioenuitvoerder is onbekend, óók weten de meesten niet hoe hun pensioenregeling er uit ziet en hoe groot het pensioenbedrag is dat tot nu toe is opgebouwd. Gevraagd naar hun schattingen komt het grootste deel niet verder dan ‘net voldoende’ of ‘ruim voldoende’.

In opdracht van BeFrank deed Panelwizard in februari onderzoek onder ruim 1.000 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder. Hieruit blijkt dat moderne communicatiemiddelen (waaronder WhatsApp, een chatbot en online portal) door veel respondenten belangrijk wordt gevonden voor het doorvoeren van wijzigingen of het stellen van een vraag aan de pensioenuitvoerder.

Mail en telefoon

Opvallend is dat contact per mail en telefoon door alle onderzochte generaties (X,Y en Z) worden genoemd als communicatiemiddel bij vragen. Ook bij wijzigingen in het pensioen vinden alle generaties het prima als de informatie hierover via de mail verloopt. Het zelf doorgeven van wijzigingen doen alle generaties het liefst via een online portal. Maar ook telefonisch of per mail is voor alle generaties een prima communicatiemiddel. Mail is volgens dit onderzoek op dit moment dus duidelijk nog een breed geaccepteerd communicatiemiddel. Het is vooral de generatie Z (18-23 jaar) die hieraan communicatiemiddelen wil toevoegen zoals WhatsApp of een App van de pensioenuitvoerder. De generatie X (37-57 jaar) is van deze generaties de enige groep waar volgens dit onderzoek ook een beroep wordt gedaan op de pensioenadviseur.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.