Pensioenakkoord raakt hypotheekadvies

0

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) wil op korte termijn van de AFM weten hoe haar leden in hun adviespraktijk dienen om te gaan met de contouren van het bereikte pensioenakkoord.

‘Hoe kun je nu nog pensioeninkomen vaststellen?’

De verwachting is dat het nog geruime tijd duurt voordat alle details van het pensioenakkoord verder zijn uitgewerkt en vastgesteld. Dat leidt volgens NVHP-voorzitter Ronald Touwslager tot de vraag hoe erkend hypothecair planners in deze tussenfase in hun advisering met deze ontwikkeling rekening moeten houden. Zeker nu door de vergrijzing het aantal hypothecaire kredieten dat doorloopt na de pensioendatum in de komende jaren zal toenemen.

Touwslager: “Bij hypothecair krediet gaat het om transacties die vaak over een periode van 30 of meer jaar van grote invloed zijn op het financiële huishouden van individuele consumenten. Dit betekent dat nu al in veel gevallen de erkend hypothecair planner in zijn of haar advies uitgebreid aandacht schenkt aan de vraag of de woonlasten ook na pensioendatum voor de consument draagbaar zijn. Vragen die nu dan ook direct bij de adviseur zullen opkomen zijn bijvoorbeeld: Hoe kun je nu nog pensioeninkomen vaststellen? Kunnen senioren minder lenen? En wat betekent dit voor de woningmarkt?”

Kennis van morgen

Bij de NVHP zijn circa 1200 adviseurs aangesloten. Het is volgens Touwslager heel belangrijk dat de adviezen die de adviseurs vandaag geven, worden beoordeeld met de kennis van morgen. “Daarom is het juist in dit soort bijzondere omstandigheden wenselijk dat onze toezichthouder ons helpt om goed te blijven adviseren, door snel op dit onderwerp guidance te geven. Als NVHP hebben wij de AFM daartoe inmiddels dan ook uitgenodigd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.