Pensioenadviseur heeft het niet gemakkelijk

0

De grootste uitdaging voor de pensioenadviseur is volgens Martijn Visser, voorzitter RPA en hoogleraar Pensioenrecht Erik Lutjens het bevorderen en bijhouden van kennis en het behouden van de advieskwaliteit. Pensioenadvocaat Theo Gommer denkt dat de grootste uitdaging het simpel houden van het pensioenadvies is.

De drie pensioenexperts zaten gisteren tijdens InFinance Day op de bank bij Diana Matroos. Het pensioendebat begon al meteen dynamisch met een betoog van Lutjens op de stelling ‘De zorgplicht van de pensioenadviseur moet niet onderschat worden’. Lutjens: “Zeker bij wijzigingen van pensioenen of bij life events wordt er over het algemeen te weinig geadviseerd richting de werknemer. Het komt steeds vaker voor dat ontevreden werknemers hierover klagen bij hun werkgever, en die stelt de pensioenadviseur hiervoor dan aansprakelijk. Rechtszaken op dit gebied komen vaker voor en deze hebben grote financiële gevolgen.”

In een reactie hierop zegt Martijn Visser, voorzitter van de beroepsorganisatie voor de onafhankelijke pensioenadviseur RPA, dat de betaalbaarheid van het advies hierin ook belangrijk is. “Je kunt geen ongedekte cheque verwachten voor je advies.” Ander onderwerp van discussie waren de geluiden in de markt dat pensioenadviseurs bij hun advies te veel zouden luisteren naar de werkgever of de pensioenverzekeraar. Over een ding was iedereen het eens: Je bent dan wel in dienst genomen door de werkgever, maar je moet altijd onafhankelijk blijven.

Verplichtstelling

Ook werd gereageerd op de stelling ‘Verplichtstelling naar keuzevrije pensioenplicht voor iedereen biedt ook professionele pensioenadviseur nieuwe kansen’. Gommer is voorstander van verplichting voor zowel werknemers als zelfstandigen, zolang er maar voldoende keuzevrijheid wordt geboden. “Het paternalistische moet uit het pensioenstelsel.”

Visser is het met hem eens dat de huidige verplichtstelling kraakt in haar voegen als gevolg van de individualisering. Lutjens wijst er fijntjes op dat het huidige kabinet het standpunt heeft de huidige verplichtstelling ook te handhaven. Bovendien vindt hij de solidariteit in het huidige pensioenstelsel belangrijk. “Daarom hebben we momenteel al een van de beste pensioenstelsels ter wereld.”

Bekijk de Talkshow Pensioen

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.