‘Pensioenadviseur cruciaal bij versnelling duurzaamheid’

0

Pensioenverzekeraar Scildon ziet een belangrijke rol weggelegd voor adviseurs bij de keuze van werkgevers voor duurzame pensioenbeleggingen. “De financiële sector stuurt enorme stromen van kapitaal. Het verleggen van de stromen kan grote impact hebben”, zegt Jan Albert van Laar (foto), Manager Client Serviceteam Pensioen.

Van Laar: “Als samenleving hebben wij in de vorm van pensioenvoorzieningen enorme kapitalen gealloceerd voor toekomstig inkomen. Als ‘goed beheerder’ van deze kapitalen hebben wij als verzekeraars de maatschappelijke verantwoordelijkheid om niet alleen te kijken naar de zekerheid van een toekomstig pensioen, maar ook om in het oog te houden of dit geld bijdraagt aan een duurzame samenleving. Waar de bestuurders van pensioenfondsen deze verantwoordelijkheid zelf direct kunnen nemen, ligt dit bij pensioenregelingen die wij als verzekeraar uitvoeren iets anders. Hier is het uiteindelijk de werkgever die de beslissing neemt hoe de beleggingen plaatsvinden.”

Duurzame beleggingen

Uit onderzoek onder werkgevers in het mkb dat onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Scildon recentelijk heeft uitgevoerd, blijkt dat op dit moment 53,1% van de werkgevers een duurzame pensioenregeling (zeer) belangrijk vindt. Scildon verwacht dat dit percentage in de komende jaren snel en sterk gaat stijgen. Ruim 40% van de werkgevers geeft nu al aan van pensioenaanbieder te willen wisselen als de huidige pensioeninstelling bij verlenging geen duurzaam pensioen aanbiedt. Werkgevers ervaren dat bewust aandacht geven aan het onderwerp duurzaam de onderneming aantrekkelijk maakt voor werknemers, klanten en leveranciers.

Meer en beter inzicht

Van Laar: “Werkgevers lezen de berichten over allerlei partijen die zich ‘groener’ voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Wij zien dat werkgevers op het gebied van pensioen meer en beter inzicht willen hebben in de uitkomsten van duurzaam beleggen in relatie tot pensioenen. Vandaar dat wij transparante en groene lifecycles hebben ontwikkeld die werkgever en werknemer inzicht geven in de mate van duurzaamheid van hun pensioenregeling.”

Duurzaamheid onderdeel van adviesgesprek

“Uit het onderzoek blijkt dat slechts 5% van de adviseurs het onderwerp duurzaamheid uitgebreid heeft besproken met werkgevers die een nieuwe pensioenregeling kiezen”, zegt Van Laar. “In de helft van de adviesgesprekken komt het onderwerp in het geheel niet aan de orde. Opvallend, want veel werkgevers vinden duurzaamheid juist belangrijk en willen dit onderwerp graag bespreken met hun pensioenadviseur.”

Uitdaging

Bij de aanbieders ligt de uitdaging om transparant te maken hoe ‘groen’ de pensioenpremies worden belegd en periodiek inzicht te geven aan de werkgevers en de deelnemers in de uitkomsten van het duurzaam beleggingsbeleid. Van Laar: “Het zou daarom goed zijn wanneer we in de opleidingstrajecten zoals die binnen onze sector bestaan meer branche overstijgend aandacht geven aan het onderwerp duurzaamheid. Wij organiseren in november een webinar over het beleggen in duurzame lifecycles voor pensioenopbouw.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.