Het pensioen na trouwen en scheiden

0

Tijdens het ‘PensioenMomentje’ van Zwitserleven deze maand speciale aandacht aan de gevolgen van trouwen en/of scheiden voor het opgebouwde pensioen. In ongeveer een half uur geven de specialisten op het hoofdkantoor geïnteresseerden gratis antwoord op persoonlijke pensioenvragen.

Zwitserleven wil mensen bewuster maken van de gevolgen van trouwen en/of scheiden voor hun pensioen. Want naast een mooie en bijzondere ervaring in iemands leven kent het huwelijk ook een zakelijke kant, zegt Hans Visser, pensioendirecteur bij Zwitserleven. “Zo hebben de huwelijkse voorwaarden ook gevolgen voor het pensioen. Heeft je partner recht op een Anw-uitkering (Algemene nabestaandenwet) van de overheid als je overlijdt? En hoe is het pensioen van je werkgever geregeld? En ook omgekeerd: wat is er geregeld als je partner overlijdt? Vergeet ook niet door te geven aan je werkgever en pensioenuitvoerder dat je een partner hebt.”

Scheiden

De verdeling van pensioen na een scheiding is wettelijk geregeld. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen het partnerpensioen en het ouderdomspensioen. Volgens de pensioenwet heeft de ex-partner recht op het partnerpensioen dat voor én tijdens de huwelijkse periode is opgebouwd. De verdeling van het ouderdomspensioen is geregeld in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Visser: “Maar de wet staat ook toe dat er afwijkende afspraken gemaakt mogen worden, bijvoorbeeld door af te zien van elkaars rechten. Leg deze afwijkingen wel altijd goed vast.”

Acht bepalende momenten

Zwitserleven stelt dat er in een mensenleven acht beslissende momenten zijn die een grote invloed hebben op het inkomen voor later; eerste baan, nieuwe baan, arbeidsongeschiktheid, eigen bedrijf, trouwen, scheiden, overlijden en met pensioen gaan. Momenten die mensen zouden moeten aangrijpen om stil te staan bij later. Visser: “Veel mensen laten dit achterwege en zijn daardoor onvoldoende voorbereid op hun financiële toekomst. Wij willen mensen helpen om meer inzicht te krijgen in hun toekomstige financiële situatie.”

De specialisten geven overigens alleen informatie, geen advies. Daarvoor verwijzen zij door naar de onafhankelijke adviseur.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.