Pensioen en aov te kostbaar voor zzp-er

0

Eén op de vier zzp-ers heeft naar eigen zeggen geen pensioenvoorziening getroffen. De meest genoemde reden is dat ze dit niet kunnen betalen. Een vergelijkbare reden geven de meeste ondernemers zonder personeel die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Andere redenen zijn dat het pensioen nog ver weg is (20%) of dat ze er nog niet aan toe zijn gekomen (27%). Dit blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 (ZEA) van TNO en het CBS, waaraan meer dan 6.000 zelfstandig ondernemers deelnamen. Als het pensioen dichterbij komt, neemt het aandeel zzp-ers dat géén voorzieningen treft af, maar nog steeds heeft 20% van de 55-plussers niets geregeld.

Sparen, beleggen of eigen woning

Zzp-ers die wel voorzieningen voor het pensioen hebben getroffen doen dat voornamelijk door te sparen of te beleggen (37%), of door te investeren in hun eigen woning (33%), waar ze op latere leeftijd van hopen te profiteren. Aangesloten zijn bij een pensioenfonds komt met 27% op de derde plaats.

Naarmate de financiële situatie van de ondernemer beter is, is het percentage met een pensioenvoorziening groter. Maar ook van de ondervraagden die aangeven er financieel gezien goed tot zeer goed voor te staan, heeft ruim 16% niets gedaan voor het pensioen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het aandeel zzp-ers met een aov steeg in 2015 voor het eerst sinds jaren weer iets in de sectoren overheid en zorg en financiële dienstverlening. In de andere sectoren, waaronder de zakelijke dienstverlening met 180.000 zzp-ers, en de bouw met ruim 110.000 zzp-ers, vlakt de daling in het aandeel zzp-ers met een inkomensverzekering af. Zzp-ers in de bouw hebben wel het vaakst een arbeidsongeschiktheidsverzekering (34%).

Bijna een kwart van de zzp-ers zonder aov geeft aan dat ze het financiële risico zelf kunnen dragen. Dat zijn vooral 55-plussers die nog maar een beperkte periode tot hun pensioen hoeven te overbruggen. Daarnaast geeft ruim een vijfde als reden aan dat men kan terugvallen op het inkomen van de partner. Dat zijn met name vrouwelijke zzp-ers. Meer dan 60% van de onverzekerden die hun financiële situatie als goed tot zeer goed beoordelen, vindt een aov nog steeds te duur.Tot slot valt op dat 14% aangeeft geen verzekering te hebben, omdat men verzekeraars niet vertrouwt. In de bouw speelt dat zelfs bij een kwart van de onverzekerden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.