PCAF maakt CO2-impact zichtbaar

0

Veertien financiële instellingen, verenigd in het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF), hebben het afgelopen jaar flinke vooruitgang geboekt met het berekenen van de CO2-impact van hun beheerd vermogen.

Ze hebben de methodiek tot nu toe toegepast op ruim een triljoen euro aan verzameld beheerd vermogen, bijna de helft van het totaal. Na verdere analyse van deze data, zullen de leden hierover rapporteren in hun jaarverslagen. De Nederlandse banken, verzekeraars, fondsbeheerders, pensioenfondsen en -uitvoerders delen in het rapport, door middel van casussen, hun ervaringen. Ook geven ze uitleg over de gebruikte rekenmethode. De PCAF-methodiek heeft uiteindelijk als doel te kunnen sturen op een portefeuille met een geringe CO2-impact, in overeenstemming met het klimaatverdrag van Parijs. Een belangrijke volgende stap is om de CO2-uitstoot op basis van wetenschappelijke inzichten te relateren aan de wereldwijde temperatuurstijging.

Parijs

“De afspraken die gemaakt zijn in het klimaatverdrag van Parijs geven de route aan naar een CO2-neutrale economie”, zegt Frank Elderson, directeur bij DNB en voorzitter van het Network for Greening the Financial System (NGFS). “Hierin speelt de financiële sector een essentiële rol, omdat de acties die nodig zijn om deze transitie door te maken gefinancierd moeten worden. De PCAF-methode geeft financiële instellingen de mogelijkheid om de CO2-impact van hun acties en portfolio te meten en tevens doelen te stellen. Klimaatverandering en de transitie naar een klimaat-neutrale economie brengen ook risico’s met zich mee voor de financiële sector. In onze functie van toezichthouder willen we dat instellingen deze risico’s op een effectieve manier identificeren en beheersen. Als financiële instellingen dit op de juiste manier doen dan verwachten we dat dit zal resulteren in een herschikking van kapitaal naar groene activiteiten.”

Voetafdruk

Financiële instellingen kunnen invloed uitoefenen op de CO2-voetafdruk van ondernemingen. Dat doen ze door de CO2-voetafdruk van ondernemingen mee te wegen bij hun investeringsbeslissingen en door in dialoog te gaan hierover met ondernemingen waarin ze beleggen of die ze financieren. Dat gegeven vormt de basis van het PCAF. De leden hiervan zijn de banken ABN Amro, ASN Bank, Rabobank, Triodos Bank, Van Lanschot Kempen en de Volksbank, ASR, pensioenfondsen PMT en PME, vermogensbeheerders Actiam, Achmea Investment Management, MN, Robeco en ontwikkelingsbank FMO.

Lees hier het hele rapport.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
FacebookTwitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.