‘Pas op voor cybercriminaliteit rondom corona-crisis’

0

De maatregelen in het bedrijfsleven rondom de corona-crisis bieden een goede voedingsbodem voor cybercriminelen. Daarvoor waarschuwt Perfect Day. De scale-up van Nationale-Nederlanden geeft enkele tips om ongelukken te voorkomen.

Met de aangescherpte maatregelen die gisteren door premier Rutte zijn aangekondigd tegen het coronavirus, wordt Nederlanders geadviseerd zo veel mogelijk thuis te werken. Bij grote bedrijven en overheidsinstellingen was dit al het geval. Er wordt meer digitaal gecommuniceerd en ook krijgen medewerkers orders en richtlijnen, bijvoorbeeld ten aanzien van het virus, die buiten de reguliere communicatiestructuren vallen.

“Cybercriminelen leven bij disruptie en chaos’ legt Marc van Vliet, cyber-expert bij Perfect Day, uit. “Mensen zijn minder argwanend als iets er net wat anders uitziet dan gebruikelijk. Of als ze andere contactpersonen hebben dan ze gewend zijn. Daar waar je eigenlijk juist heel kritisch zou moeten zijn in tijden van crisis, zien we dat het omgekeerde gebeurt. Omdat alles anders is dan normaal en mensen toch vaak wat afgeleid zijn.”

Van Vliet noemt enkele voorbeelden. “Denk aan een e-mail naar personeelsleden die van de manager of directeur afkomstig lijkt te zijn. Daarin staat een mededeling dat er wordt thuis gewerkt met een link naar een zogenaamd beveiligde verbinding om op het bedrijfsnetwerk te komen. Klinkt een medewerker op die link? Dan kan het zijn dat hij criminelen daarmee toegang verschaft tot zijn computer of zelfs het bedrijfsnetwerk. Ander voorbeeld: de afbeeldingen met verspreiding van het COVID19-virus. Daar wordt nu veel op gezocht. In die afbeeldingen verstoppen criminelen malware waarmee ze computers infecteren om bijvoorbeeld wachtwoorden te stelen.”

Vier tips tegen cybercriminaliteit

Belangrijk is om je niet bang te laten maken, benadrukt Van Vliet. “Ons uitgangspunt is dat je met gezond verstand en een kritische blik al het merendeel van de risico’s tackelt.” Hier zijn Perfect Day’s belangrijkste tips:

  1. Vertrouw je een mail of link niet? Bel naar degene die het verstuurd lijkt te hebben om te checken of het klopt.
  2. Krijg je een link om thuis te werken? Dat doen bedrijven over het algemeen niet. Trap hier niet in tenzij het expliciet is afgesproken. Sla er de noodprotocollen van je bedrijf op na of vraag het aan je manager.
  3. Werk je ergens anders dan op kantoor? Gebruik dan een beveiligde, liefst VPN-verbinding om indringers te voorkomen.
  4. Aangaande de COVID19-afbeeldingen: klik hier nooit zomaar op. Dat geldt in het algemeen voor afbeeldingen overigens. Zoek je een dergelijke afbeelding? Haal ze dan van websites die je vertrouwt, zoals het RIVM.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.