‘Partijen moeten niet alleen op nieuwbouw focussen’

0

Een heet hangijzer bij de aanstaande verkiezingen is het oplossen van de woningcrisis, schrijft Hypotheek Visie.

“Veel partijen roepen op starters te willen helpen en geven hierbij aan dat ze in rap tempo woningen bij gaan bouwen. Verschillende partijen geven zelfs aan maar liefst 100.000 woningen per jaar te willen bouwen. Een nobel streven dat een groot deel van de problematiek oplost. Maar voor wie?”, vraagt Uriël Ballast (foto), CMO van Hypotheek Visie, zich af.

Starters kopen voornamelijk bestaande bouw

In 2022 kochten slechts 6,49% van alle starters die via Hypotheek Visie een hypotheek afsloten een nieuwbouwwoning. Dit heeft waarschijnlijk voor een groot deel te maken met de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning. “De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning zagen we rond de 450.000 euro liggen, terwijl starters in 2022 huizen kochten met een marktwaarde rond de 355.000 euro. Er zit dus een groot gat tussen de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning en de bestedingsruimte van een starter. De cijfers van 2023 laten een daling zien in de gemiddelde marktwaarde van een nieuwbouwwoning (423.000 euro), maar ook een daling in de gemiddelde marktwaarde van aangeschafte woningen voor starters (343.000 euro).”

Nieuwbouwwoningen

Hypotheekvisie: “Indirect zijn starters natuurlijk ook geholpen met de bouw van nieuwbouwwoningen. Voornamelijk doorstromers krijgen door de grootschalige bouw van nieuwbouwwoningen ruimte om door te stromen. En deze huizen komen vrij voor starters. Maar er zijn maatregelen die specifiek voor starters meer directe impact hebben. Twee voorbeelden: starterslening en duurhuur.”

Starterslening

De starterslening is een aanvullende lening op de hypotheek om het verschil te overbruggen tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die iemand kan afsluiten. Margreet Modderman van Hypotheek Visie in Meppel: “Dit kan helemaal in de huidige woningmarkt een steuntje in de rug geven. Maar het aanvragen van een starterslening gaat in veel gevallen moeizaam en voelt meer als een loterij dan een vaste regeling, geven veel van onze hypotheekadviseurs aan. Wij controleren de site zeer regelmatig om het verschil te kunnen maken voor onze klanten. In 2023 heb ik slechts twee keer meegemaakt dat er beperkt budget beschikbaar was.”

Duurhuur

Nog een initiatief waar starters mee geholpen (zouden) zijn is de pilot Duurhuur. Een veelgehoorde frustratie bij starters is dat ze wel voor meer dan 1.000 per maand huur moeten betalen, maar niet dezelfde woonlasten zouden kunnen dragen voor een koopwoning. Joyce Nijkamp, hypotheekadviseur bij Hypotheek Visie in Tilburg: “ De pilot Duurhuur zou hier verandering in moeten brengen, maar is helaas wegens tegenvallende resultaten stopgezet. Ik heb twee keer een poging gedaan, maar er wordt altijd wel een reden gevonden om het niet te doen.”

Blijf realistisch

Ballast is van mening dat het bouwen van nieuwbouwwoningen ook extreem belangrijk is om de doorstroom te bevorderen, maar roept op om wel realistisch te blijven. “Neem het partijprogramma van CDA, GroenLinks/PvdA en VVD bijvoorbeeld. Daarin staat dat er per jaar 100.000 bijgebouwd gaan worden. In 2022 rapporteerde het CBS een recordjaar qua nieuwbouwwoningen terwijl het toen ging over 74.000 woningen. Is het dan wel realistisch om 100.000 per jaar als streven te nemen?”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.