Particuliere beleggers verdringen starters

0

Hoewel de Nederlandse vastgoedmarkt heeft in zijn geheel een goed 2017 gekend, vindt de NVM dat particuliere beleggers de koop- en huursector verstoren. “Zij hebben 1 op de 10 woningen opgekocht en verdringen daarmee steeds meer de starters op de koopmarkt”, zegt voorzitter Ger Jaarsma.

Meer transacties en hogere omzetvolumes, stijgende prijzen en de afname van beschikbaar aanbod kenmerkten de markt. Het beschikbare ‘goedkope’ geld maakte het vastgoed voor veel partijen een interessante investering met een goed rendement. Keerzijde was dat niet iedereen leek te profiteren van de enorme vraag naar Nederlands vastgoed. Dit zijn de voornaamste conclusies die de NVM trekt in haar Vastgoedmarkt in Beeld 2017.

Sterk florerend

De NVM stelt vast dat ons land het afgelopen jaar een van de sterkst florerende economieën binnen Europa was. Er was sprake van economische groei, meer im- en export, hogere consumptieve bestedingen, dalende werkloosheid en een toename van het aantal openstaande vacatures. “Ook het vertrouwen van consumenten en producenten nam in 2017 verder toe”, zegt Jaarsma.

In dit gunstige economische tij snelde de bestaande koopwoningmarkt naar nieuwe verkooprecords. Meer dan 240.000 woningen verruilden in 2017 van eigenaar voor een recordprijs van gemiddeld boven de 260.000 euro. “Vooral de lage hypotheekrente stuwde de vraag in de woningmarkt op”, constateert Jaarsma. “In veel regio’s zorgde dit voor een evenwichtiger woningmarkt, maar in een toenemend aantal gebieden leidde de grote vraag en weinig aanbod tot krapte. Daar bleken de woningverkopers spekkoper.”

De nieuwbouwsector deed ondertussen zijn uiterste best om de productie op te voeren, maar bereikte nog niet het niveau van voor de crisis. Consumenten op de vrijesectorhuurmarkt kregen daardoor weer te maken met hogere huurprijzen.

Kopen om te verhuren

Een ander fenomeen is de toename van particuliere beleggers die steeds meer woningen kopen om te verhuren. In 2017 werd 1 op de 10 woningen door een particuliere belegger opgekocht. Jaarsma: “Zij kopen vooral kleine en goedkope woningen en verdringen daarmee in toenemende mate koopstarters van de koopwoningmarkt. Daar staat tegenover dat de opgekochte woningen worden toegevoegd aan het huursegment, waar eveneens grote tekorten zijn. Er verdwijnen dus geen woningen uit de voorraad, maar wél voor starters en andere kopers met een bescheiden budget. De opgekochte woningen worden namelijk met een maandelijkse huurprijs in de markt gezet die aanzienlijk hoger ligt dan de netto hypotheeklasten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.