Particuliere belegger financiert het MKB

0

Financieringsplatform NLInvesteert lanceert een nieuw kredietfonds voor MKB-bedrijven. Dit NLI Bedrijfsleningenfonds moet via co-financiering 50 miljoen euro aan nieuwe kredieten mogelijk maken, door ondernemers en particuliere beleggers samen te brengen.

Veel MKB-ondernemers zitten te springen om financiering maar krijgen die niet vanwege de terugtrekkende rol van banken, zegt Dirkjan Takke, oprichter van NLInvesteert. “Nederlandse banken hebben een stap teruggedaan in kredietverlening, mede onder invloed van steeds strengere regelgeving. Banken nemen daardoor steeds minder risico’s en moeten enorme buffers aanhouden. Als andere partijen zoals wij het risicovolle deel van de lening faciliteren zijn banken echter toeschietelijker.”

Het onafhankelijke financieringsplatform NLInvesteert biedt bedrijven sinds 2015 financieringsoplossingen. Deze oplossingen bestaan uit een kapitaalmix van banken, alternatieve financiers, crowdfunding via het platform van NLInvesteert en nu dus ook door een fonds dat leningen bundelt.

Risicoanalyse

Het NLI Bedrijfsleningenfonds is opgericht om vermogende particuliere beleggers met een minimale inleg van 100.000 euro een gespreide belegging in een pool van bedrijfsleningen te bieden. Het fonds kent een looptijd van 8 jaar en beleggers krijgen maandelijkse rente-uitkeringen. Gedurende de eerste 5 jaar worden aflossingen van leningen door het fonds geherinvesteerd en in de jaren daarna krijgen beleggers ook de aflossingen stapsgewijs uitgekeerd. Het fonds richt zich op financieringen aan ondernemingen met een gezonde cashflow en pas na een zorgvuldige risicoanalyse (de zogeheten NLI Score) en een afweging van risico en rendement. Takke: “Het nettorendement zal naar verwachting tussen de 7 en 7,75 procent liggen. Op basis van ons meerjarig trackrecord is dat een reële verwachting.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.