‘Pak je rol als gids in mistig pensioenlandschap’

0

‘Om met de klant het gesprek over pensioen aan te gaan is geen Wft-pensioen vereist, maar is risicomanagement in de breedste zin van het woord het vertrekpunt.’ Dat is samengevat de conclusie die we kunnen trekken uit FvActueel, waarin dit keer het pensioenlandschap centraal stond.

Voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs Bert Sonneveld, had voor deze FvActueel een tweetal sperekers uitgenodigd: Erik Willems, pensioenconsultant bij APS Pensioen- & Inkomensteam, en Henk Smit, directeur eigenaar van Quorim. Zij kwamen de kijker vertellen hoe je als adviseur je rol kunt pakken als gids in een mistig pensioenlandschap.

Pensioenlandschap

Erik Willems leidde het pensioenonderwerp in en schetste dat vooral door de perikelen bij de overheid en pensioenfondsen de afgelopen jaren het pensioenlandschap stevig in beweging is gekomen. Praten over een pensioenakkoord komt op hem wat vreemd over. “Er was een pensioenakkoord, maar nog geen wetgeving. Met dat zogenaamde akkoord begon het onderhandelen pas echt”.

De invoering van de Wet Toekomst Pensioen is onlangs uitgesteld tot 1 januari 2023. “Die onrust blijft nog wel een aantal jaar”, voorspelde Willems. “Veel werkgevers vragen zich af wat het effect is van alle aanstaande en al ingevoerde wettelijke veranderingen op de pensioenregeling(en) binnen hun bedrijf. Veel medewerkers ervaren pensioen als lastig en verdiepen zich er niet in. En veel ondernemers lijken sinds het afschaffen van pensioen in eigen beheer, de weg naar advies niet te vinden. En daarboven op hebben veel financieel adviseurs afscheid genomen van hun Wft-pensioen.”

Financieel huisarts

Volgens Henk Smit doen alle financieel adviseurs er goed aan om zich op de hoogte te laten brengen van de pensioenactualiteit. Daarvoor hoeven ze zelf helemaal geen pensioenspecialist te zijn. “Bij een nieuwe klant begin je met een risicoanalyse waarin je pensioenen altijd meeneemt. Dat doe je omdat die klant jou ziet als financieel adviseur – vaak zonder te weten of je wel de juiste kwalificaties hebt – en van jou verwacht dat je ook het pensioenonderwerp aansnijdt. Als ik vervolgens na de basis verder de diepte moet ingaan, dan neem ik Erik als pensioenspecialist mee naar de klant.”

Meer behoefte aan communicatie

Aan het einde van het webinar gaf 73% van de deelnemers aan dat pensioen minimaal een keer per jaar een gespreksonderwerp gaat worden of blijft in het klantcontact (werkgever, ondernemer, deelnemer). Een deel van de kijkers ziet in extra ondersteuning of hulp van een pensioenpartner een kans om ook klanten die een gespecialiseerd advies nodig hebben verder te helpen door deze door te verwijzen. De kijkers naar het webinar waren overigens goed verdeeld; de helft was in bezit van Wft-pensioen en de andere helft noemde zich een ‘financieel huisarts’.

Als grootste te verwachten effect van het pensioenakkoord noemt 60% van de financieel adviseurs de behoefte aan inzicht door een financieel adviseur of planner. Als belangrijkste effect voor de werkgever noemde 22% van de kijkers de toename van de pensioenkosten, een derde zag twee (of meer) verschillende pensioenregelingen in het bedrijf als grootste knelpunt en 44% van de financieel adviseurs verwacht dat werkgevers meer behoefte krijgen aan communicatie omdat hun regeling veel complexer wordt,

Bekijk het webinar ‘FvActueel: pak je rol als gids in mistig pensioenlandschap’ hier terug.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.