OZB stijgt gemiddeld met 2,2 procent

0

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar met gemiddeld 2,2%, zo blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 111 gemeenten. De belasting die huiseigenaren betalen verschilt sterk per gemeente. In Nijmegen is de ozb bijvoorbeeld maar liefst vier keer zo hoog als in Den Haag.

Met stip op de eerste plaats van ozb-stijgers staat de Noord-Brabantse gemeente Cuijk. Hier schiet de deze met maar liefst 32% omhoog. In deze gemeente steeg de ozb in 2018 ook al fors met 12%. Hierdoor betaalt een huiseigenaar in twee jaar tijd gemiddeld 110 euro meer aan deze gemeentebelasting.

Rob Mulder (foto), directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: “In de gemeentebegroting staat dat deze extra belastinggelden nodig zijn om het huishoudboekje van Cuijk op orde te krijgen. De vereniging vindt het principieel onjuist dat vooral huiseigenaren opdraaien voor begrotingstekorten en voor de voorzieningen waar alle bewoners gebruik van maken. Daarom pleit de vereniging voor een ander belastingsysteem, waarbij zowel huurders als eigenaren via een algemene ingezetenenheffing meebetalen.”

Begrotingstekorten

“Het risico dat huiseigenaren via de ozb moeten opdraaien voor begrotingstekorten neemt alleen maar toe nu gemeenten steeds meer nieuwe taken toegewezen krijgen vanuit het Rijk”, zegt Mulder. “Gemeenten en huiseigenaren zullen de komende jaren onder andere grote investeringen moeten doen om wijken en woningen ‘van aardgas los’ te maken. Wij willen niet dat huiseigenaren, bovenop hun eigen investeringen, daarvoor ook nog een hogere ozb moeten gaan betalen. De ozb mag niet het stopmiddel zijn om financiële gaten in de energietransitie te dichten.”

Grote belastingverschillen

In een kwart van de gemeenten in de steekproef stijgt de belasting op de eigen woning met meer dan 3%, in een zestal gemeenten zelfs met meer dan 10%. Er zijn ook nog steeds forse belastingverschillen tussen de onderzochte gemeenten. Zo betaalt een huiseigenaar in Nijmegen volgend jaar gemiddeld 545 aan ozb en dat is maar liefst vier keer zoveel als een eigenaar in Den Haag, die gemiddeld 130 euro betaalt. In 25 van de onderzochte 111 gemeenten is de ozb-aanslag volgend jaar iets lager.

Onder de inflatie

Uit de steekproef blijkt dat de gemiddelde ozb-stijging in 2019 onder de verwachte inflatie van 2,5% blijft. Gemiddeld betalen huiseigenaren in Nederland volgend jaar 289 euro aan ozb, in 2018 was dat 283.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
FacebookTwitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.