Ozb omhoog vanwege zorgkosten

0

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar met gemiddeld 5,3%, blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder gemeenten. Ook de afvalstoffenheffing gaat flink omhoog, met gemiddeld 7,8%.

In totaal verhogen 53 van de 363 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10%. Koploper is de gemeente Opmeer (NH) met een stijging van 41%. Gemiddeld betekent dat voor huiseigenaren in deze gemeente een hogere aanslag van 121 euro. Ook in Amsterdam, Ermelo, Renkum en Nunspeet is de ozb dit jaar meer dan 20% hoger dan in 2020. Het tegenovergestelde is het geval in de gemeente Venlo, waar de ozb dit jaar met 6% daalt. Ook in Goeree-Overflakkee, Weesp, Ommen en Oosterhout betalen huiseigenaren tenminste 2% minder belasting aan hun gemeente.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stijgen de kosten van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg jaarlijks met 7%. Steeds meer gemeenten komen door deze hoge zorgkosten in financiële problemen en zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de ozb te verhogen.

‘Voorkom lastenverzwaring’

Eigen Huis vindt dat budgettaire problemen in het sociaal domein niet mogen worden afgewenteld op mensen met een eigen huis. Het demissionaire kabinet heeft echter besloten deze discussie over te laten aan een volgend kabinet. “Hierdoor is het risico groot dat de ozb volgend jaar verder oploopt, omdat gemeenten na de zomer een sluitende begroting voor 2022 moeten maken”, zegt Karsten Klein (foto), directeur belangenbehartiging bij VEH. “Daarom doen wij een dringend beroep op het kabinet om nu afspraken te maken over aanvullend budget om zo nieuwe lastenverzwaringen te voorkomen.” Met een petitie riep de vereniging het kabinet vorig jaar op te voorkomen dat de ozb om deze reden extra wordt verhoogd. De petitie werd door ruim 135.000 mensen ondertekend.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.