OvFD teleurgesteld in Consumentenbond

0

De OvFD reageert teleurgesteld op de uitspraken van de Consumentenbond dat consumenten vaak met ‘onnodig hoge kosten’ worden geconfronteerd bij de aanpassing van hun hypotheek. De brancheorganisatie wijst op haar beurt op de waarde van deskundig financieel advies.

De Consumentenbond haalde deze week het nieuws door te stellen dat hypotheekbanken vaak hoge (administratie)kosten verrekenen bij de aanpassing van een hypotheek. Bovendien zouden zij consumenten verplichten om een hypotheekadviseur in te schakelen als het eigenlijk niet nodig is. “Banken behandelen klanten met een hypotheek helaas te vaak als een melkkoe”, aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

De OvFD vindt het teleurstellend dat de Consumentenbond de consument niet wijst op de waarde van deskundig financieel advies en in plaats daarvan van mening is dat consumenten meer aanpassingen aan hun hypotheek zelf moeten kunnen regelen. “De consequenties hiervan kunnen groot zijn, want ook ogenschijnlijk eenvoudige aanpassingen kunnen grote gevolgen hebben op de financiële situatie van de consument.”

De opmerking dat ‘klanten niet voor elk wissewasje naar een dure tussenpersoon moeten worden gestuurd’ vindt Colinda Rosenbrand, directeur van de OvFD, dan ook kortzichtig. “Het oversluiten van een hypotheek is absoluut geen wissewasje. Het is in dat opzicht ook logisch dat een hypotheekverstrekker – mede vanuit zijn wettelijke zorgplicht – wil dat dit verantwoord geschiedt.”

Tot slot wijst Rosenbrand er nog op dat een zogenaamd ‘eenvoudige’ aanpassing op de hypotheek zoals het oversluiten naar een lagere rente, via onafhankelijk advies ook kansen voor de consument kan opleveren. “Het is jammer dat de Consumentenbond hieraan voorbij gaat.”

Eerder ageerde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ook al tegen de uitspraken van de Consumentenbond.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.