OvFD: AFM-onderzoek paniekzaaierij

0

De OvFD, brancheorganisatie voor onafhankelijke hypotheekadviseurs, hypotheekketens en serviceproviders, vreest dat het gisteren gepubliceerde AFM-onderzoek leidt tot onnodige paniek onder huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek.

De OvFD zegt zich niet te herkennen in de berichtgeving waarin de toezichthouder stelt dat 78.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek financieel kwetsbaar zouden zijn. Volgens Christian Dijkhof, voorzitter van de brancheorganisatie, is het goed om huizenbezitters tijdig te informeren en adviseren over wat er aan het einde van de looptijd van de hypotheek kan gebeuren, maar is het daarbij wel belangrijk om onnodige paniek te voorkomen. “Feit is dat er weinig partijen zijn die zicht hebben op de totale vermogenspositie van deze consumenten of huishoudens. Zo geeft de AFM ook in haar rapport aan dat er relatief veel ondernemers voor een aflossingsvrije hypotheek hebben gekozen. Een groep die, zo vermoed de toezichthouder, over een minder riante oudedagsvoorziening beschikt. Vaak heeft deze groep juist voor aflossingsvrij gekozen, omdat er andere vermogensbestanddelen aanwezig zijn en er derhalve geen echt probleem voor hen is.’

Oorzaak is falend overheidsbeleid

De AFM stelt in de nieuwe studie ook vast dat met name mensen met lagere inkomens en een hoge loan-to-value kwetsbaar zijn, doordat er vaak geen ruimte is om extra af te lossen en hogere maandlasten ook geen optie zijn. De OvFD ziet dat probleem ook, maar wil daarbij wel opmerken dat deze groep vaak ook weinig alternatieven heeft. “Huren levert vaak nog hogere maandlasten op, als er al een passende huurwoning beschikbaar is. In dat opzicht is het niet zozeer de hypotheekvorm die het probleem vormt, als wel het falende overheidsbeleid als het gaat om het tot stand brengen van een evenwichtige woningmarkt waar voldoende aanbod is van huur- en koopwoningen in de verschillende segmenten.”

Verleng de looptijd

De meeste huiseigenaren zien volgens de OvFD hun aflossingsvrije hypotheek helemaal niet als een verkeerde keuze. “Veel huizenbezitters hebben er bewust voor gekozen vanwege de flexibiliteit en lage lasten. Voor ouderen met een beperkt pensioeninkomen is de aflossingsvrije hypotheek vaak de beste oplossing om in hun huis te kunnen blijven wonen. Zij hebben in veel gevallen ruim voldoende overwaarde en omdat hun maandlasten bescheiden zijn, is aflossen dan niet noodzakelijk. Want uiteindelijk wordt de hypotheek bij de verkoop van het huis volledig terugbetaald. Door die lage maandlasten blijft er bovendien ruimte om extra zorg in te kopen.”

Om huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek meer lucht te geven, ziet de OvFD als een mogelijke oplossing dat geldverstrekkers de looptijd van alle aflossingsvrije hypotheken verlengen van 30 naar 75 jaar of helemaal geen einddatum hanteren. “Mensen met een bescheiden inkomen kunnen dan de maandelijkse lasten van hun aflossingsvrije hypotheek nu en in de toekomst over het algemeen prima betalen.”

NVB: ‘Zorg om groep die geen maatregelen treft’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.